Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

De första blommorna för att hedra offren

Det är en märklig syn att se Stockholms stadskärna ligga öde en fredagkväll vid 23-tiden. Chocken ligger som ett lock över gatorna som annars brukar vara fulla av människor som varit på bio, teater, middag eller som är på väg ut på krogen. Några trotsar emellertid mörkret i syfte att sprid ljus.

Ozan Akan och Tina Sörenby kommer med en blombukett till avspärrningen mitt emot Åhléns ingång. De ville lämna den för att hedra offren i den misstänkta terrorattacken som slutade bara några meter bort men backar när de inser att attentatsplatsen ligger för långt bort på grund av det pågående polisarbetet.
 
– Vi var här på Åhléns häromdagen och shoppade och vi kunde ha varit här idag när det hände. Det var ren tur att vi inte finns bland offren, säger Tina med buketten i hand.

LÄS OCKSÅ: Lastbil körde in i folkmassa – minst fyra döda 


Det är motstridiga känslor och tankar som rör sig i parets huvud. 
 
– Det var oväntat. Terrorn kan yttra sig så många sätt och man vet fortfarande inte säkert vem som ligger bakom den här attacken men han skakar en hel stad. Det är nog inte bara vi som kommer hit av nyfikenhet och vill lämna blommor, resonerar Ozan Akan.
 
Tina fyller i: 
 
–  Det är overkligt att det hänt. Det finns inga ord för sorgen jag känner. Oskyldiga människor var här precis som vi. Samtidigt var det bara en tidsfråga innan det skulle hända här också.
 
Det smäller till bakom oss. Tina hoppar till av skräck men det var bara en kille som gick på en kartong.
 
– Nu är man verkligen på spänn. Terrorn är ju här.
 
Precis innan vi möttes hörde paret på radion att en person gripits misstänkt för att ha kopplingar till det misstänkta terrorattentatet. Fast än så länge är informationen om på vilket sett han skulle kunna tänkas ha anknytning till det som hände.
 
– Man vet inte om det är rätt person och det skapar ju otrygghet eftersom gärningsmannen kanske finns kvar där ute, tänker Ozan högt.

Ska ni fortsätta köra runt för att hitta en plats att lämna blommor vid?
– Ja, det ska vi. Det känns viktigt att vi håller ihop och visar att vi inte är rädda, säger Tina.
 
Så fort de hörde om vad som hänt ringde de runt till sina närmsta men det understryker att Facebooks funktion att markera sig säker underlättade rundringningen. Nu har de skiftat fokus.
 
– Jag tycker att vi ska hålla ihop istället för att döma varandra och misstänkliggöra varandra. Det är viktigt, säger Tina.
GP fortsätter gå runt avspärrningarna. Från den bortersta avspärrningen söderut på Drottninggatan ser man bakdelen av lastbilen som sticker ut från Åhléns. Teknikerna jobbar fortfarande vid den. På den norra sidan möter vi ytterligare en person med blommor i famnen. 
 
– Jag känner folk som blivit drabbade. Det är viktigt att visa sympati och vara enade nu. Vi får inte vara rädda, säger Jessica Sandberg.


Varför kände du att det var viktigt att komma hit så pass sent?
– Jag jobbar ofta obekväma tider och jag kände att jag behövde komma ut för att visa mitt stöd till offren. 
 
Strax innan midnatt mot lördag var dessa tre människors blommor de enda vi kunde se runt avspärrningarna. För många tog det säkerligen flera timmar att ta sig hem och efter en sådan chockartad upplevelse vill nog de flesta bara vara hemma med nära och kära. Sett till den aktivitetet, stöd och solidaritet som visats i sociala medier tyder emellertid allt på att Stockholms innerstads tomhet och mörker kommer att förvandlas till ett hav av blommor under lördagen.
 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.