Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

De äldre får fil till middag - för att kommunen vill spara

Kommunen i Trelleborg vill spara tre miljoner kronor på att byta ut maten på särskilda boenden till billigare alternativ. Men de äldre får betala samma pris för gröt och fil som för köttfärssås och grönpepparbiff. – Ostkaka med saftsås är inte det jag vill känneteckna som middag. Jag ser gärna att de följer vår matsedel med tanke på näringsinnehåll, säger Ann-Louise Luttrén, måltidsansvarig på serviceförvaltningen.

Trelleborgs kommun har egna kockar som lagar mat till skolor och äldreboenden. Men den menyn får inte de dementa på särskilda boendet Östergården ta del av. Där betalar de boende lika mycket men får helt annan mat, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

LÄS OCKSÅ: Mannerström: Äldre ska ha lika bra mat som mördare

När det står krämig köttfärssås eller grönpepparbiff på menyn för andra verksamheter i kommunen, serveras det istället gröt och filmjölk på Östergården.

Fasade över att få gröt

SVT Nyheter pratade med en anhörig till en kvinna på Östergården, som berättar om sin mammas upplevelser av maten och att hon alltid tyckt om mat och ägnat sig mycket åt matlagning under sitt liv. Mamman har tävlat med recept i veckotidningar och vunnit serviser, pengar och en mikrovågsugn.

– Men gröt serverade hon aldrig. Det var hennes fasa att hon skulle få gröt om hon hamnade på sjukhus, säger dottern till SVT Nyheter.

Vill spara tre miljoner kronor

På alla äldreboenden i Trelleborg betalar de boende 2 801 kronor i månaden för sin mat. Varje middag blir till en kostnad av 43 kronor. Det gäller både för de som får grönpepparbiff till middag och för de som får gröt. Trelleborgs socialnämnd har sett Östergården som ett försök och vill införa samma billiga kvällsmat på alla särskilda boenden och därigenom spara tre miljoner kronor.

– Vi har inte råd att betala helheten för det här. Samtidigt har vi ett högt matsvinn. Serviceförvaltningen säger att de inte kan leverera en billigare måltid. Då måste vi våga testa andra lösningar, säger Lennart Höckert (S), ordförande i socialnämnden till SVT Nyheter.

Förvaltningarna inte överens

På serviceförvaltning är man kritisk till att socialnämnden i Trelleborg har planer på att sluta köpa de middagar som en dietist har varit med att komponera. 

– Ostkaka med saftsås är inte det jag vill känneteckna som middag. Jag ser gärna att de följer vår matsedel med tanke på näringsinnehåll, säger Ann-Louise Luttrén, som är måltidsansvarig på serviceförvaltningen.

De två förvaltningarna är oense i frågan om de äldres middagar. Enligt SVT kommer socialnämnden nu att lyfta frågan till förvaltningschefsnivå.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.