Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

David Lega (KD) röstade emot SD-öppning

Kristdemokraterna öppnar för politiska samtal med Sverigedemokraterna. Men David Lega (KD), kommunalråd i Göteborg och partiets andranamn i EU-valet, röstade nej till förslaget.

KD:s partistyrelse har beslutat att partiet ska kunna samtala med samtliga riksdagspartier, inklusive SD och V, för att söka stöd i olika sakpolitiska frågor. Det skriver Ebba Busch Thor på sin Facebooksida.

David Lega sitter i KD:s verkställande utskott och i partistyrelsen. I fredags hade partistyrelsen en lång diskussion om frågan.

Till GP säger han att han röstade nej och reserverade sig eftersom han tycker att det krävs en bredare förankring i partiet innan beslut tas i en så svår fråga.

Han är själv inte klar med vad han tycker. Å ena sidan tycker han att det är problematiskt att SD ofta avgör frågor i Göteborgs nämnder.

– Men jag kommer aldrig att förhandla eller samtala med personer som drar judeskämt och får sitta kvar. Det är upp till alla våra ledamöter att välja hur man kommer hantera detta.

Hur ser du på risken att Alliansen får mindre förutsättningar att enas igen?

– Jag hoppas inte det, för det finns inte att vi närmar oss ett konservativt block. Det är inte aktuellt.

Men finns det någon risk att detta tolkas så?

– Det beror på hur folk tolkar, jag kan inte styra det. Jag vet att den önskan inte finns. Jag hoppas på Alliansen.

"Ingen kohandel"

Till TT säger Busch Thor att den nya linjen är en följd av hur läget i riksdagen ser ut efter valet, samt januariavtalet mellan regeringspartierna S och MP och deras samarbetspartier C och L. Det innebär att riksdagsarbetet och förhandlingar där blir viktigare.

Det handlar om att få igenom KD:s politik. Enligt KD-ledaren rör det sig dock inte om ett nytt politiskt block.

– Jag vill betona att jag inte öppnar upp för den typ av kohandel som vi tycker har varit så beklaglig med januariöverenskommelsen, där man ska svälja en position som man genuint i grunden är emot för att jag vill ha igenom något annat. Det är ett dåligt sätt att föra politik på, det är vi inte beredda att göra, säger KD-ledaren till TT.

På frågan om vad det är som skiljer kohandel från vanliga politiska förhandlingar som KD vill se säger hon att det finns en tydlig begränsning.

– Det måste vara enskilda sakpolitiska frågor, det är inte långtgående, stora politiska samarbeten och det måste ligga i linje med våra värderingar och den politik vi lovat väljarna att genomföra.

TT: Det är inte budgetsamarbete, till exempel?

– Nej, och regering det vill vi bilda med de borgerliga partierna, om de vill.

SD-ledaren Jimmie Åkesson är positiv till beskedet, medan C-ledaren Annie Lööf är rejält kritisk. "Ett historiskt misstag", skriver hon på Facebook.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.