Det finns olika anledningar till varför vissa människor startar bränder, men att vara pyroman är väldigt ovanligt.
Det finns olika anledningar till varför vissa människor startar bränder, men att vara pyroman är väldigt ovanligt.

Därför startar vissa personer bränder

En kvinna greps under nationaldagen i Sala misstänkt för att ligga bakom en av de bränder som rasat i skogarna.

ANNONS
|

Pyromani är en impulskontrollstörning som kännetecknas av ett sjukligt begär att anlägga eld. Att ha denna störning är dock mycket ovanlig. En av Sveriges mest kända mordbrännare den så kallade "Gryningspyromanen" är inte ens en pyroman utan drevs i stället av hämnd, enligt brandingenjören David Widlund.

Wiklund har förutom att jobba som brandutredare i sju år även skrivit en bok om Gryningspyromanen och en bok om brandutredning.

Vad driver vissa människor till att sätta eld på saker?

- Pyromaner är väldigt sällsynt och i Sverige finns det kanske bara en handfull sådana. Den benämning som täcker in alla grupper är mordbrännare. Där finns det olika kategorier som kriminella, de som gör det för att få ut försäkring, hämnd, spänning, nyfikenhet eller dysfunktionella personer.

ANNONS

Vilka är personerna som sätter eld?

- Det är vanligare bland män än kvinnor. Man kan även se skillnad att det till exempel i storstäder oftare är sammankopplat med kriminalitet samtidigt som det utanför storstäderna har andra bakomliggande orsaker.

Vad tror du motivet kan ha varit vid skogsbranden i Sala?

- Hon är troligtvis ingen pyroman utan det kan vara något annat som ligger bakom. Vissa gör det för spänning till exempel.

Uppklarningsprocenten för anlagda bränder är mycket låg och oftast kan ingen gärningsman knytas till brottet. Kvinnan misstänkt för branden i Sala är anhållen på sannolika skäl.

TT

ANNONS