Dan Eliasson, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Arkivbild.
Dan Eliasson, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Dan Eliasson: Landet kunde ha agerat snabbare

Sverige kunde ha agerat i ett tidigare skede när coronaviruset nådde landet, enligt Dan Eliasson, generaldirektör för Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap, MSB.

ANNONS
|

– Jag hade gärna sett att vi som land hade kunnat agera lite snabbare, säger han till P1 Morgon.

Han tycker att MSB växlade upp i ett tidigt skede.

– Vi fick börja med att hantera krisen genom att bistå Utrikesdepartementet med att ta hem svenskar från Kina, att hjälpa till med den transporten. Vi har varit en "särskild organisation" sedan början av januari och det har vi haft sedan dess.

Eliasson säger också att dödssiffrorna i Sverige är alldeles för höga, men tycker samtidigt att det är för tidigt att säga om landet lyckats eller misslyckats och vill inte peka finger åt något håll.

ANNONS

– Det viktiga är att konstatera att vi har väldigt höga siffror över antal döda. Vi har valt en annan väg jämfört med många andra länder. Långsiktigt kommer det att visa sig om det är den rätta vägen eller inte. Just nu måste vi hjälpas åt att hantera det här så bra som möjligt, säger han till Sverige Radio.

Eliasson säger även att han har funderat på om andra länders repressiva strategier varit bättre än Sveriges.

– Samtidigt tycker jag att den argumentation som förs från de som kan det här, om att skapa en strategi som är hållbar över tid, också känns väldigt trygg och genomtänkt. När det sedan är dags att utvärdera får vi se om vår eller andras strategi var den rätta.

ANNONS