Dalai lama är på gott humör under Malmöbesöket och passar på att skuggboxas med operasångaren Rickard Söderberg när han får chansen. Genom att le, skoja och sprida värme till andra människor blir du själv lycklig, är hans budskap.
Dalai lama är på gott humör under Malmöbesöket och passar på att skuggboxas med operasångaren Rickard Söderberg när han får chansen. Genom att le, skoja och sprida värme till andra människor blir du själv lycklig, är hans budskap.

Dalai lama ser EU som förebild

En union med Kina kan bli lösningen på konflikten om Tibet, hoppas Dalai lama. Han ser EU som en förebild.

ANNONS
|

Dalai lama möter Malmö leende och skrockande – hans smittande skratt påminner om ljudet från en fräsande svan. Genom att sprida glädje och värme till andra får du själv ett lyckligt liv, är hans budskap när han talar inför ett fullsatt Malmö Live.

Dalai lama landar i svallvågorna efter det svenska valet, men avböjer att kommentera svensk politik – i så fall skulle han först ha behövt studera den i detalj. Nu är han trött efter en lång flygresa och plågad av tidsskillnaden mellan Indien och Sverige.

"Ett rikt land"

- Jag kom i går och har sovit i tolv timmar. Men generellt har vi intrycket att Sverige är fredligt, med generellt välstånd och en liten klyfta mellan fattiga och rika, säger Dalai lama.

ANNONS

I den andan uppmanar han svenskarna att fortsätta. Spontant går han sedan in på en av den svenska valrörelsens stora frågor, flyktingmottagandet.

Han konstaterar att det kommit många flyktingar från Mellanöstern till Europa och tycker att det är bra att länder som Sverige och Tyskland tar emot dem.

- Dessa människor, som är i en desperat situation, ge dem skydd, uppmanar han.

"Återvända och återuppbygga"

Men samtidigt är han av åsikten att flyktingar när det en dag blir möjligt ska återvända till sina gamla hemländer.

- De ska inte bli kvar permanent i Tyskland eller Sverige. Så småningom ska de återvända till sina hemländer och återuppbygga dem.

Dalai lama har själv varit flykting i norra Indien i nästan 60 år. De som där lever i det exiltibetanska samhället håller den tibetanska kulturen vid liv och drömmer om att kunna komma tillbaka. Men det är omöjligt just nu, konstaterar han.

ANNONS

- När situationen förändras, så är vi redo att återuppbygga Tibet.

"Trångsynt ledare"

Tibet och Kina behöver varandra, men nu styrs Kina av en trångsynt ledare, anser han.

- De har använt olika metoder för att eliminera den tibetanska andan – dödande, tortyr, hjärntvätt, pengar – men det misslyckas fullständigt.

Det är första gången sedan 2011 som Dalai lama är i Sverige. Nu är han här för att delta i 80-årsfirandet av biståndsorganisationen Individuell Människohjälp (IM).

- När vi tibetaner först kom som flyktingar kände vi verkligen att framtiden var mörk. Men sedan kom många organisationer och hjälpte oss och er organisation (IM) var en av dem. Det var väldigt viktigt.

ANNONS
TT

Fakta: Dalai lama

Nuvarande Dalai lama är den fjortonde i ordningen. Hans namn är Tenzin Gyatzo och han föddes 1935 i en bondefamilj i nordöstra Tibet.

Som tvååring utsågs han till Dalai lama, eftersom han ansågs vara en reinkarnation av tidigare Dalai lamor. Han sattes i klosterskola som sexåring, en utbildning som pågick tills han var 23.

Kina invaderade Tibet 1950 och i samband med ett uppror i Tibet som slogs ner av Kina 1959 gick Dalai lama i landsflykt till Dharamsala i norra Indien.

Där växte ett tibetanskt kulturcentrum fram och staden blev också säte för den tibetanska exilregimen.

2011 tog Lobsang Sangay över rollen som politisk ledare för den tibetanska exilregeringen, men Dalai lama har fortsatt som religiös ledare.

Dalai lama tilldelades Nobels fredspris 1989.

Källor: Nationalencyklopedin och dalailama.com

ANNONS