Dadgostars kritik mot Nato-processen: ”Svenska folket får inte vara med”

Regeringen håller på att stressa fram Nato-frågan på ett oseriöst sätt, menar Vänsterpartiet. Partiledaren Nooshi Dadgostar kritiserar nu processen och menar att svenska folket inte är beredda att skicka sina barn för att strida i krig i Turkiet eller Ungern.
– Jag vill inte skicka min dotter till Turkiet för att mörda kurder, säger hon.

ANNONS
|

På onsdagen besökte Finlands statsminister Sanna Marin sin motpart i Sverige, Magdalena Andersson, för att presentera sin nya säkerhetspolitiska rapport. Finland har bland annat landat i slutsatsen att ”stabiliteten i Östersjöområdet skulle öka om Finland och Sverige går med i Nato”.

Mycket tyder nu på att Finland kommer att ansöka om medlemskap, även om grannlandet ännu inte har tagit ställning. Samtidigt uppges statsminister Magdalena Andersson ha bestämt sig om att Sverige ska ansöka om Nato-medlemskap, enligt uppgift till SvD.

Statsminister Magdalena Andersson möter Finlands statsminister Sanna Marin i Stockholm.
Statsminister Magdalena Andersson möter Finlands statsminister Sanna Marin i Stockholm. Bild: Anna Tärnhuvud

Vänsterpartiet riktar nu skarp kritik mot hur processen kring Sveriges framtida säkerhetspolitik har skötts och menar att regeringen håller på att stressa fram ett svenskt Nato-medlemskap

ANNONS

– Tidsplanen som regeringen har satt är irrationell och den fungerar inte. Man kan inte fatta sådana här extremt viktiga beslut i en så tajt tidsram. Det gör att svenska folket inte får vara med i diskussionen, säger Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar.

Inte beredd att backa Erdogan

Det hela riskerar att ge stora konsekvenser över lång tid, menar Dadgostar. I praktiken är det ett beslut om att skrota en svensk alliansfrihet som gjort att Sverige befunnit sig utanför krig i 200 år.

Nooshi Dadgostar menar att hon inte är beredd att i framtiden behöva skicka svenska soldater in i döden för exempelvis Erdogans sak i Turkiet eller Orbans sak i Ungern. Samtidigt lyfter hon fram att det inte är självklart vem som kommer att vara president i USA efter 2024, vilket också är en betydande faktor.

– Det viktiga är att vi själva bestämmer om våra tjejer och killar ska delta i krig. I dag har vi ett stort utrymme att självständigt fatta beslut om alla de faror vi ser i framtiden, som är okända eller kända.

Hon fortsätter:

– Skulle vi överge det så kan det ge konsekvenser som vi inte kan överskåda i dag. Och det behöver vi ju reda ut, vilka åtaganden det här innebär för Sverige. Det är något som kräver lång utvärdering och en bred diskussion i samhället. Det är inte läge att rusa in i någonting just nu. Det är inte ett bra sätt att göra det på och det saknar demokratisk förankring.

ANNONS
Statsminister Magdalena Andersson och moderaternas partiledare Ulf Kristersson deltog för några veckor sedan i Nato-övningen Cold Response 2022 utanför Narvik i Nordnorge.
Statsminister Magdalena Andersson och moderaternas partiledare Ulf Kristersson deltog för några veckor sedan i Nato-övningen Cold Response 2022 utanför Narvik i Nordnorge. Bild: Anders Wiklund/ TT

Det säkerhetspolitiska läget har förändrats dramatiskt sedan Ryssland invaderade Ukraina och det är givet att bedömningarna behöver ses över, menar Dadgostar. Men hon efterlyser en mer genomgripande debatt i frågan.

– Sverige är inte under ett akut hot. Vi har möjlighet att fatta ett nytt beslut inför framtiden, inom en mer realistisk tidsram, där fler människor får höra debatten och delta i diskussionen. Det finns ingen anledning att fatta ett beslut på det här sättet.

Vill stärka Sveriges motståndskraft

Vänsterpartiet lanserade under tisdagskvällen sin nya säkerhetspolitiska linje i en debattartikel i SvD. Den bygger bland annat på att Sverige ska fördjupa samarbeten med nordiska och europeiska länder som delar våra värderingar, men också att det ska byggas upp en flexibel försvarsmakt som utgörs av ett ”decentraliserat system, där fokus ligger på territorial­försvar och basen utgörs av relativt självgående grupper med stor lokal­kännedom”.

Nooshi Dadgostar vill understryker att det viktigaste är att stärka den svenska motståndskraften.

Kritiker skulle nog säga att det ni presenterar inte är tillräckligt för att skydda Sverige.

– Då säger jag att Joe Biden redan har sagt att Sverige är okränkbart. Vi har flera Nato-länder runt omkring oss. Det går inte att tänka sig ett ryskt angrepp utan att väldigt många skulle reagera och det har de redan gett ett mycket tydligt uttryck för.

ANNONS

Nooshi Dadgostar för ett resonemang om att Sveriges geopolitiska position utgör ett säkerhetspolitiskt intresse för länder som USA, Storbritannien men också övriga Nato-alliansen.

– De kommer självklart att reagera, utifrån att de har ganska starka intressen. De kommer inte tolerera ett angrepp mot Sverige, bara utifrån vår geopolitiska position.

LÄS MER:Vi är på väg in i Nato – men ingen berättar varför

LÄS MER:Ann Linde (S) avvisar M-kravet om Nato: ”Bestämmer själv”

LÄS MER:Alliansfriheten omprövas i Europa efter Rysslands invasion

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln

ANNONS