Nooshi Dadgostar utanför finansdepartementet.
Nooshi Dadgostar utanför finansdepartementet. Bild: Anna Tärnhuvud

Dadgostar: ”Vi ställer inga orimliga krav”

Förhandlingarna mellan Vänsterpartiet och regeringen har kört fast, det kunde GP avslöja på torsdagen. Magdalena Andersson betonar nu att alla måste vara beredda att ta ansvar, medan Nooshi Dadgostar menar att hennes parti inte ställer några orimliga krav. Samtidigt stiger oron i Centerpartiet – för att man ska utses till syndabock.

ANNONS
|

Enligt GP:s källor är det framför allt Vänsterpartiets krav på ett avtal, som ska reglera hur ett regeringssamarbete ska se ut, som vållat problem i förhandlingarna där finansminister Magdalena Andersson (S) hoppas övertyga V om att släppa fram henne som statsminister.

Hur det går har hon nu pratat med talmannen om.

– Avstämningen har skett på telefon och en slutrapportering kommer ske på måndag klockan 12, säger Pernilla Eldblom, pressekreterare på talmannens kansli.

Magdalena Andersson ger endast en kort kommentar.

– För att Sverige ska få en handlingskraftig regering måste alla ta sin del av ansvaret. Jag är beredd att göra min del, säger hon och slår fast att hon fortsätter arbetet med att sondera för att bilda regering.

ANNONS

Kan inte stödja regering utan att få påverka

V-ledaren Nooshi Dadgostar ger en mer utförlig bild av hur hon ser på situationen. Hon skriver på Facebook att många ifrågasätter varför V inte bara röstar ja till Andersson, utan att förhandla. Detta förklarar hon med att de röster V fått måste betyda något.

”Därför kan vi inte ge vårt stöd till en regering vars politik vi inte har någon möjlighet att påverka. Inget parti kan göra det. För vad man då säger till medborgarna är att det inte spelar någon roll vilket parti de röstar på – politiken blir densamma oavsett. Så kan vi inte ha det.” framhåller Dadgostar.

LÄS MER:Källor: V-krav hotar regeringsbildningen

”Vill förbättra för människor”

Vidare säger hon att V är medvetet om att man behöver ge och ta. Enligt Dadgostar är det inte makt för maktens skull man söker utan makt för att förbättra för människor.

”Vi ställer inga orimliga krav – det är ett besvärligt parlamentariskt läge. Därför har vi prioriterat några krav som vi och våra väljare tycker är viktiga, och som de allra flesta svenskar tycker är rimliga; att de fattigaste pensionärerna ska få det bättre och att sjukförsäkringen ska ge människor verklig trygghet.” fortsätter hon.

Oro i C-grupp

Centerpartiets partiledare Annie Lööf har hittills avböjt att kommentera regeringsbildningen. Enligt källuppgifter till GP finns det en oro i C:s riksdagsgrupp för att man ska utses till syndabock – om förhandlingarna som nu är mycket låsta går om intet. Detta eftersom C vägrar ingå i förhandlingar med V och också hotar att dra sig ur om regeringen skulle ändra i den budgetöverenskommelse som finns, för att blidka V.

ANNONS

LÄS MER:M, SD och KD överens om skuggbudget

Om Andersson faller och regeringen inte heller får genom sin budget lär motalternativet, budgetmotionen från SD, M och KD bli vinnare. Något som många inom C inte vill medverka till. Denna uppfattning, att skulden i ett sådant läge är C:s, har också framhållits av vänsterlutande personer på sociala medier det senaste dygnet.

C: Gör som i somras

Annie Lööf
Annie Lööf Bild: URBAN ANDERSSON

Anders W Jonsson, partiets gruppledare i riksdagen, menar dock att riksdagsgruppen är enig i beslutet om att göra som vid sommarens statsministeromröstning om Stefan Löfven.

– Det vill säga acceptera statsministern genom att avstå och att fortsätta som opposition, det vill säga inte ha något samarbete med regeringen, skriver han i ett sms till GP.

Uppgifterna om oron för att C kan bli syndabock svarar han inte på. I stället betonar han att det krävs en enig C-grupp för att Andersson ska bli vald. För detta krävs att Andersson inte får 175 röster eller fler emot sig.

– Det räcker med att en ledamot röstar på annat sätt. Röstetalen är som bekant 174-175, säger Jonsson.

Deadline närmar sig

Magdalena Andersson har alltså till på måndag klockan 12 på sig att försöka få ihop ett regeringsunderlag. Då sker hennes slutrapport till talman Andreas Norlén. För att Andersson ska bli vald räcker det inte med att C släpper fram henne, alltså trycker gult, även V måste göra det.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS