Partiledare Nooshi Dadgostar invigningstalar på Vänsterpartiets kongress i Jönköping.
Partiledare Nooshi Dadgostar invigningstalar på Vänsterpartiets kongress i Jönköping. Bild: Anders Wiklund/TT

Dadgostar: Dags att korta arbetstiden

Vänsterpartiet vill korta arbetstiden med målet att komma ner till sex timmars arbetsdag.
– Vi måste, på riktigt, börja ta steg för detta, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar.

ANNONS
|

Vänsterpartiet drar i gång sin partikongress i Jönköping på onsdagen. Inför uppemot 600 vänsterpartister föreslår Nooshi Dadgostar i sitt inledningstal en arbetstidsförkortning – till applåder.

Senast arbetstiden sänktes var för 50 år sedan och 40-timmarsveckan är med Dadgostars ord "utdaterad, förlegad, gammal".

– Vårt mål är sex timmars arbetsdag, nu är det dags att sätta i gång, säger hon.

– Vi ser ett skifte i det tryck som finns i frågan nu, säger hon.

"Enorm orättvisa"

V vill särskilt titta på gruppen som inte har möjlighet att styra över sin arbetstid eller jobba hemifrån, som undersköterskor, bussförare, byggjobbare. En skillnad som blev tydligare mellan olika yrkesgrupper under pandemin.

ANNONS

– Det är en enorm orättvisa, säger Dadgostar.

– Det är särskilt viktigt för den gruppen att ha en arbetstid som är hälsosam och som gör att de orkar jobba till pensionen.

Hon tror också att kortare arbetstid kan bidra till att fler vill jobba i yrken som har svårt att rekrytera, till exempel i vården.

I ett första steg vill V tillsätta en parlamentarisk kommitté som tillsammans med arbetsmarknadens parter ska lägga fram förslag på en arbetstidsförkortning.

För tillfället finns dock ingen majoritet för kortad arbetstid i riksdagen och frågan har redan utretts flera gånger, utan att något har hänt.

Massiv kritik

Huvudnumret under den fem dagar långa kongressen är att klubba ett helt nytt partiprogram. Det är första gången det görs på 20 år.

Protesterna har varit högljudda mot programkommissionens förslag. Många medlemmar har inte känt igen sig i språket som är tänkt att locka bredare väljargrupper.

Den massiva kritiken mot förslaget till partiprogram gjorde att programkommissionen fick backa redan innan kongressen startat och vässa formuleringar om socialism och kapitalism.

– Vi ska under de här dagarna vaska fram vilket parti vi behöver vara för att vi ska kunna förändra i just den tid som vi lever i, säger Dadgostar.

ANNONS

– Den som tittar för mycket i backspegeln och hänger kvar vid gamla slag, riskerar alltid att förlora de strider som står framför oss.

ANNONS