Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fentanyl eller fentanylanaloger har legat bakom många människors liv i Sverige de senaste åren. I det aktuella rättsfallet såldes det i nässprejflaskor. Arkivbild.

Dödlig fentanylförsäljning upp i hovrätten

Två bröder dömdes för åtta fall av grovt vållande till annans död, sedan de via nätet sålt fentanyl till offren. De vill frias medan åklagaren tycker att straffen bör skärpas, och nu tar hovrätten upp fallet. Rättsprocessen kan dock redan ha påverkat försäljningen av substanserna – och räddat liv.

Via en hemsida på nätet sålde bröderna, i dag 24 och 35 år gamla, två olika varianter av fentanyl, förpackat i nässprejsflaskor. Åtta människor, sju män och en kvinna födda 1978–1993, dog sedan de köpt och använt preparaten.

I maj förra året dömdes bröderna av Södertörns tingsrätt för vållande till annans död, grovt brott, för detta. Den äldre brodern dömdes till fem och ett halvt års fängelse, medan den yngre fick fyra år. De dömdes också för andra brott kopplade till nätförsäljningen, men den äldre brodern fick något sänkt straff då han också fick näringsförbud i tio år.

- De har insett risken för att någon ska dö men har medvetet ignorerat den risken, sade domaren Kajsa Hällje när domen kom.

"Epidemi"

Åklagaren överklagade domen då han anser att straffen som utdömdes var för låga. De båda bröderna har också överklagat, då de nekar till brott.

- Vi menar att det inte är utrett i målet hur de här åtta personerna dött. Åklagaren har inte förmått visa att de inte begått självmord, tagit en medveten risk och känt till preparatets farlighet, sade den yngre broderns försvarare Jan Freij till TT när domen föll.

Äldre broderns advokat Ola Salomonsson säger att man går till hovrätten med samma bevisning som i tingsrätten, det är inget nytt som tillkommit.

Fentanyldöden i Sverige liknades tidigare vid en epidemi av polisen. 2015 till 2017 omkom 360 människor efter överdoser av fentanyl eller så kallade fentanylanaloger, alltså varianter av fentanyl.

Annorlunda aktörer

Förra året syntes dock en dramatisk förändring – januari till juli bekräftade Rättsmedicinalverket åtta dödsfall till följd till fentanylanaloger, vilket kan jämföras med 101 dödsfall 2017.

Både polis och Folkhälsomyndigheten har haft uppfattningen att försäljningen minskat kraftigt, och en förklaring till det kan vara rättsprocessen mot de båda bröderna.

- En del ligger i den annorlunda kategori av aktörer som vi har sett omkring den här verksamheten. Normalt sett är inte kopplingen straffutmätning eller risken att straffas så starka när det gäller kriminalitet i övrigt, men i det här fallet tror vi att det har haft en starkt bidragande orsak till att aktörerna har försvunnit, har Stewe Alm, strategisk analytiker vid underrättelseenheten på polisens nationella operativa avdelning (Noa), tidigare sagt till TT.