Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
På presskonferensen medverkade även representanter från Socialstyrelsen och MSB.  Bild: Henrik Montgomery/TT
På presskonferensen medverkade även representanter från Socialstyrelsen och MSB. Bild: Henrik Montgomery/TT

Då kan riskgrupper träffa nära och kära

Om du utvecklat antikroppar mot det nya coronaviruset kan du träffa nära och kära – trots att de tillhör en riskgrupp och inte själva varit sjuka. Det meddelade Folkhälsomyndigheten på tisdagens presskonferens.
– Då kan man förhålla sig till andra i samhället på samma sätt som icke-riskgrupp, sa Karin Tegmark Wisell.

Människor som tillhör riskgrupper har under en längre tid isolerat sig för att hålla sig skyddade från eventuell smitta. Men under dagens presskonferens kom Folkhälsomyndigheten med en positiv nyhet: De som testats positivt för antikroppar kan förhålla sig till andra i samhället på samma sätt som icke-riskgrupper.

– Om man har ett påvisbart antikropps-svar som visar att man har gått igenom sjukdomen och har antikroppar, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Samma sak gäller även de som inte tillhör en riskgrupp, men vill träffa någon som gör det.

Flera frågor om T-celler

Det ställdes även frågor om så kallade T-celler. Personer som fått ett negativt provsvar på antikroppstesten kan fortfarande ha burit på smittan och utvecklat immunitet, då de kan utvecklat så kallade T-celler mot coronaviruset.

Sannolikheten att dessa ger immunitet är inte definitiv, men bedöms som sannolik av bland annat forskare vid Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset.

Folkhälsomyndigheten meddelade dock att det inte var läge att skifta fokus från antikroppstester till storskaliga tester för T-celler.

– Det finns inte några etablerade metoder som går att använda, säger Karin Tegmark Wisell och fortsatte med att förklara att testningsmetoderna för T-celler just nu bara används inom forskningsstudier.

Folkhälsomyndigheten är inte heller helt säkra på att T-celler innebär immunitet.

– Vi är inte fullt säkra på att vare sig antikroppar eller T-celler innebär en fullständig immunitet på det sättet att man inte får en infektion, säger Karin Tegmark Wisell

Hon fortsatte med att förklara att de däremot visar att man har ett immunförsvar som hjälper till att motverka en ny sådan.

Snart 70 000 smittade i landet

I skrivande stund har sammanlagt 68 451 personer konstaterats smittade i Sverige och 5 333 har dött till följd av covid-19.

I Västra Götaland, som nyligen passerade 15 000 smittade, har 745 personer dött.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.