Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ur väljarnas synvinkel finns förutsättningar för samarbete mellan Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor (KD) och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD), visar SOM-institutets siffror. Bild: Janerik Henriksson/TT
Ur väljarnas synvinkel finns förutsättningar för samarbete mellan Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor (KD) och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD), visar SOM-institutets siffror. Bild: Janerik Henriksson/TT

Därför finns förutsättningar för konservativt block

Sverigedemokraternas väljare har vandrat högerut. Samtidigt är Moderaternas och Kristdemokraternas väljare allt mer positiva till partiet.
– Det ökar förutsättningarna för ett konservativt block, säger statsvetaren Patrik Öhberg.

I år är det tio år sedan Sverigedemokraterna med 5,7 procent av rösterna kom in i riksdagen och sedan dess har SD gått från ett i marginalen till ett av Sveriges största partier som allt mer släpps in i värmen.

Siffror från SOM-institutet vid Göteborgs Universitet, som släpptes på onsdagen, visar hur partiets väljargrupper har förändrats mellan 2009 och 2019, samtidigt som partiet har blivit mer etablerat i svensk politik.

LÄS MER: Så kan SD:s mjukare linje locka M och KD

LÄS MER: Förtroendet för SD ökar mest

2009 lockade partiet främst unga män som inte var särskilt politiskt intresserade. Nu intresserar sig fler av SD:s väljare för politik, samtidigt som partiet är populärast bland väljarna över 50 år.

– Det är uppenbart att det har blivit ett mer etablerat parti, säger Patrik Öhberg, docent i statsvetenskap och forskare vid SOM-institutet.

">
Patrik Öhberg, forskare vid SOM-institutet. Bild: Anna von Brömssen
Patrik Öhberg, forskare vid SOM-institutet. Bild: Anna von Brömssen

Partiet lockar numera inte bara arbetarklassen utan har också kommit att bli starka bland Moderaternas kärnväljare: företagarna.

Samtidigt har SD-sympatisörerna blivit mindre flyktiga, partiet är numera det som har starkast övertygade anhängare av Sveriges partier. 27 procent av SD-sympatisörerna är mycket övertygade anhängare 2019, jämfört med Socialdemokraterna som har den näst högsta siffran på 18 procent.

– Det stärker intrycket av att det inte bara är en fluga, säger Patrik Öhberg.

Men SD är fortfarande betydligt populärare bland männen än bland kvinnorna.

– SD är idag ett klart högerparti och generellt har kvinnor gått mer till vänster och män mer till höger, säger han.

Föredrar SD framför C

Sedan 2009 har SD också blivit mindre paria bland svenskarna och börjar få acceptans i större väljargrupper, och då i synnerhet bland KD:s och M:s väljare, där fler ser SD som det näst bästa partiet.

Samtidigt visat SOM-mätningen att centerpartister har börjat uppskatta Socialdemokraterna mer än tidigare.

– Det ökar förutsättningarna för ett konservativt block. M och KD:s väljare tycker bättre om SD än om C. C är i deras synvinkel mer kontroversiellt, säger Patrik Öhberg.

Ytterligare ett faktum som talar för ett konservativt block är att SD:s väljare, från att ha placerat sig själva i mitten på en vänster-högerskala, nu generellt ser sig som mer höger. SD:s, KD:s och M:s väljare har därmed närmat sig varandra ideologiskt, samtidigt som M och KD allt mer har börjat släppa in SD i värmen.

Enligt Patrik Öhberg finns det inte så många andra alternativ än ett politiskt samarbete med SD om KD och M ska få inflytande, och S hållas borta från makten.

– SD är en slags realitet de måste förhålla sig till, säger han.

Fakta: Statistiken

År 2019 är Åkesson den ledare som är mest populär bland de egna väljarna och för första gången inte allra minst populär bland samtliga respondenter.

Partiets väljare är idag mer politiskt intresserade och känner starkare för partiet än vad som var fallet 2009.

Partiet är fortfarande starka bland män, arbetare och människor på landsbygden. Men numera är man lika starka bland företagare, och har gått från att vara ett parti för de yngre väljarna, till att attrahera medelålders och äldre väljare.

Den nationella SOM-undersökningen 2019 är en enkätundersökning som genomfördes under hösten 2019 av SOM-institutet vid Göteborgs universitet.

Undersökningen skickades ut till 21 000 slumpmässigt utvalda personer mellan 16 och 85 år boende i Sverige.

LÄS MER: GP/Sifo: SD stora för sjätte månaden i rad

LÄS MER: Sveriges största parti – trots det rasistiska ursprunget

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.