Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Cuf:s ordförande Réka Tolnai om fiktiva Britt-Marie, 45: ”Många misstolkar med flit”

Britt-Marie, 45 år, som sitter och fikar och hindrar hårt arbetande unga från att komma in på arbetsmarknaden har blivit en snackis.
Centerpartiets ungdomsförbund använder den fiktiva kvinnan i debatten om att avveckla lagen om anställningsskydd – men anklagas för ålderism.
– Jag kan förstå att det här väcker reaktioner. Det är ett radikalt förslag, säger Cuf:s nya ordförande Réka Tolnai.

”Hejdå LAS”. Det är titeln på Centerpartiets ungdomsförbunds (Cuf) video som blivit en snackis på sociala medier.

I filmen för ungdomsförbundets nya ordförande Réka Tolnai fram budskapet att äldre är bromsklossar för hårt arbetande yngre på arbetsmarknaden och låter gruppen äldre representeras av ”Britt-Marie, 45”.

– Vi kan inte ha en lagstiftning som skyddar Britt-Marie, 45, som har suttit kvar i fikarummet i flera år, istället för hårt arbetande unga, säger hon i videon.

På helgens stämma, där Réka Tolnai valdes till ny ordförande, beslutade Cuf att driva linjen att helt avskaffa lagen om anställningsskydd (las).

De menar att lagen skyddar äldre med fast anställning, på bekostnad av ungas möjlighet att ta sig in på arbetsmarknaden, och att det är kompetens och inte ålder som ska avgöra.

– När du har studerat klart ska du kunna skaffa dig ett jobb och börja ditt liv. Inga onödiga sosselagar ska kunna stoppa dig, säger Réka Tolnai i videon.

Sedan klippet lades upp för ett par dagar sedan har debatten tagit fart i både sociala medier och traditionella medier. Cuf anklagas för ålderism, att ställa unga mot gamla och för att se ned på kvinnor i medelåldern.

– Jag kan förstå att det här väcker reaktioner. Det är ett radikalt förslag. Men väldigt många har valt att misstolka med flit. Vi vill inte att folk ska sägas upp hej vilt och vi är emot oskäliga uppsägningar. Däremot ser vi ett behov av en mer flexibel arbetsmarknad som fler kan få ett arbete i, oberoende av ålder, säger Réka Tolnai till GP.

Hon säger att det är tråkigt att videon tolkas som ålderism och att det aldrig har varit meningen.

– Britt-Marie ska symbolisera den ickefungerande svenska arbetsmarknaden, där antalet år på en arbetsplats väger tyngre än kvalifikationer och kompetens.

”Tänkte inte på att Britt-Marie är 75”

Diskussionerna på sociala medier har också handlat om det faktum att få 45-åringar i Sverige heter Britt-Marie.

Réka Tolnai berättar att hon själv myntade den fiktiva Britt-Marie som en symbol för den ickefungerande arbetsmarknaden med turordningsreglerna för flera månader sedan.

– Jag kommer ursprungligen från Ungern, och där finns inte så många Britt-Marie. Så jag tänkte helt enkelt inte på att Britt-Marie snarare är 70-75 år, inte 45.

Fakta: Vanligaste namnen hos kvinnor födda på 1970-talet

Anna: 31 071 personer

Maria: 24 389 personer

Linda: 19 600 personer

Jenny: 18 215 personer

Malin: 13 797 personer

Sara: 10 754 personer

Camilla: 10 326 personer

Åsa: 10 197 personer

Ulrika: 10 059 personer

Marie: 9 595 personer

Källa: Statistiska Centralbyrån

Réka Tolnai ser dock filmen som lyckad. En chans att som ny ordförande föra ut medlemmarnas politik i media.

– Nu pratar ju folk om att det inte funkar. Och då har vi startat en diskussion, precis som vi ska göra som ungdomsförbund.

Vilken är nästa fråga du tänker att ni ska gå ut hårt med?

– Det finns ingen konkret plan för det, men det är klart att det är en av våra stora frågor, som migration, integration eller miljö, som är viktigast för våra medlemmar.

LÄS MER: Cuf:s nya ordförande: Beklagar högerns val

Réka Tolnai är nyvald ordförandei Cuf

Det har bara gått några dagar sedan 23-åringen valdes till ny ordförande för Cuf. En av hennes viktigaste frågor är just en förändring av arbetsmarknaden.

– Vi ser behovet av en mer flexibel arbetsmarknad. Las i dess nuvarande form förstör mer än den hjälper, säger hon.

Tycker du att ditt eget moderparti är för lama i den här frågan?

– Det är klart att de kan utvecklas. Vår roll som ungdomsförbund är att driva på dem, att vara ännu mer liberala i sin politik.

Réka Tolnai har tidigare varit ordförande för ungdomsförbundet i Storstockholm, och uttryckt att det är just kommunikationen som gör en valseger möjlig i valet 2022.

GP har sökt centerledaren Annie Lööf, som via sin pressekreterare avböjer en kommentar.

LÄS MER: Ingen välfärd utan "Britt-Marie, 45"

LÄS MER: En vacker dag är det du som är Britt-Marie

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.