En infektion med sars-cov-2 resulterar antagligen i att kroppen producerar antikroppar i flera år framöver, även om nivåerna är låga.
En infektion med sars-cov-2 resulterar antagligen i att kroppen producerar antikroppar i flera år framöver, även om nivåerna är låga. Bild: CDC/TT

Covid-19 ger immunitet ända in i märgen

En infektion med sars-cov-2 resulterar även i att långlivade plasmaceller vaknar till liv och börjar producera antikroppar.
– Det här är goda nyheter, eftersom det antagligen innebär att alla som har haft covid inte blir lika sjuka nästa gång, säger forskaren Marcus Buggert.

ANNONS

Precis som alla andra virusinfektioner resulterar även covid-19 i att kroppen börjar producera antikroppar.

– De här antikropparna ger ett bra skydd, men efter ett tag går nivåerna av dem ofta ner, säger Marcus Buggert, biträdande lektor vid Karolinska institutet.

Detta har oroat forskarna, eftersom det har funnits och finns farhågor om att immuniteten försvinner efter en tid.

Men nu kan forskare vid bland annat Washington University School of Medicine i USA konstatera att även en mild infektion av sars-cov-2 resulterar i att så kallade långlivade plasmaceller aktiveras.

Lång tid

– De här cellerna finns i benmärgen där de producerar låga nivåer av antikroppar. Det här är duktiga forskare och vad de har gjort är att de har analyserat benmärgsprover från försökspersoner och sett att de här cellerna aktiveras efter en covidinfektion. En väldigt invasiv forskning, med andra ord, som vi knappast skulle få etiskt tillstånd för här i Sverige, säger Marcus Buggert.

ANNONS

Resultatet, som presenteras i tidskriften Nature, innebär att kroppen, även efter en mild infektion, kommer att producera antikroppar mot coronaviruset en lång tid framöver.

Mildare sjukdom

– De här cellerna kan leva i 60 eller 70 år och är en del av vårt långsiktiga immunförsvar. Att de aktiveras av en infektion är bra, eftersom det kan innebära att man endast får milda symtom, eller blir helt asymtomatisk, om man utsätts för smittan en gång till, säger Marcus Buggert.

Nivåerna av dessa antikroppar är dock låga, så därför kan en person ha dessa antikroppar, trots att de inte går att hitta med ett vanligt antikroppstest.

Huruvida vaccinerna också aktiverar dessa immunceller är det dock ingen som vet än.

– Det återstår att se, men det skulle förvåna mig om de inte gör det, säger Marcus Buggert.

Johan Nilsson/TT

Fakta: Immunförsvaret

Kroppens immunförsvar består av många olika delar som samverkar med varandra.

En viktig del är antikropparna, det vill säga de Y-formade proteiner som produceras av en viss typ av vita blodkroppar, B-lymfocyter eller B-celler. Dessa antikroppar patrullerar kroppen och "känner igen" främmande ämnen.

Därutöver kan låga nivåer av antikroppar även produceras av plasmaceller i benmärgen. Till skillnad från de andra kan dessa plasmaceller bli mycket gamla.

De så kallade T-cellerna är en annan viktig del av immunförsvaret. Av dessa finns bland annat T-hjälparceller, som hjälper till att bilda antikroppar, och T-mördarceller, som känner igen infekterade celler och dödar dem.

ANNONS