Molekylen hyaluronan har upptäckts i dödsoffrens lungor. Arkivbild från Östra sjukhuset.
Molekylen hyaluronan har upptäckts i dödsoffrens lungor. Arkivbild från Östra sjukhuset. Bild: Anders Ylander

Coronadödsoffrens lungor fyllda av gelé

En klar, flytande gelé har hittats i lungorna hos patienter som avlidit av covid-19. Forskare har nu kunnat bevisa att det rör sig om molekylen hyaluronan, rapporterar P4 Västerbotten.

ANNONS
|

Professor Anders Blomberg vid Umeå universitet har forskat kring den flytande gelé som hittats i lungorna hos patienter som avlidit av covid-19.

– Teorin är att att det skulle kunna vara en molekyl som heter hyaluronan. Den fungerar på flera olika sätt, bland annat så ökar den mycket vid inflammatoriska tillstånd. Och covid-19 är ju en sjukdom som ger en väldigt kraftig inflammation, i det här fallet i lungorna, säger Anders Blomberg till P4.

Han menar att gelén kan en av orsakerna till den allvarliga lungsvikt som covid-19-patienter drabbas av, men att det sannolikt inte är hela förklaringen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS