EU-parlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt (M).
EU-parlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt (M).

Corazza Bildt rasar mot "sovjetiskt" M

Moderaternas EU-parlamentariker Anna Maria Corazza Bildt skräder inte orden efter att ha petats från M-listan för valet till EU-parlamentet. Hon kräver en oberoende utredning och håller öppet för att lämna partiet.

ANNONS
|

- Jag har blivit utsparkad, förvägrad sista plats och jag har svårt att se att det finns en framtid för mig i mitt kära parti, säger Corazza Bildt på en pressträff.

Hon säger att andra har frågat om hon skulle kunna tänka sig att kandidera på någon annan lista och hon utesluter inte den möjligheten. Men det är något som hon får ta ställning till senare. Fram till dess att hennes nuvarande mandat går ut i sommar tänker hon lojalt arbeta vidare i parlamentet för M och för de väljare som stöttat henne.

ANNONS

I fredags röstade partiets nomineringsstämma mot ett förslag att lägga till henne som 33:e namn på listan inför EU-valet. Av de 66 röstande sade 41 nej och 25 ja till förslaget.

Mest kryssade

På nomineringskommitténs förslag till lista fanns hon inte alls med. Hennes förhoppning var att ändå komma med och med hjälp av personkryss ta sig upp till valbar plats. I valet 2014 var hon Moderaternas mest kryssade namn och blev personvald. Men den dörren stängdes i fredags.

Hon säger att hon respekterar beslutet som togs, men är mycket kritisk till förspelet.

- Det som är odemokratiskt är processen, säger hon och pekar på att provvalet har avskaffats, att processen inte var öppen så att folk visste vilka som nominerats och hur.

- Det har varit makt och mygel, skvaller och skitsnack, säger hon och hävdar att det skett på ett "sovjetiskt sätt".

ANNONS

"Behandlar kvinnor illa"

Hon hävdar att det finns ett mönster av att behandla, som hon säger, starka kvinnor illa i Moderaterna. Alldeles oavsett det vill hon vara den sista, man eller kvinna, som råkar ut för det fulspel hon anser sig ha utsatts för.

- Det handlar inte om rätt att stå på en lista, det handlar om att behandlas lika, om kultur av respekt och att samtala, inte baktala.

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer säger i en skriftlig kommentar till TT att processen, som alltid, kommer att utvärderas. Han hoppas att hon "när det kommer till kritan" stannar i M efter sommaren.

"Det finns många sammanhang där hennes omfattande kompetens och erfarenhet behövs. Hon betyder mycket för både Moderaterna och många människor utanför partiet", skriver han.

Anna Maria Corazza Bildts make – M-veteranen, tidigare statsministern och utrikesministern – Carl Bildt skriver till TT:

”Jag är i Brasilien, men jag tycker självfallet att det är mycket ledsamt att det utvecklats på detta sätt inom mitt gamla parti.”

TT

ANNONS