Anna Maria Corazza Bildt (M), ledamot i Europaparlamentet. Arkivbild.
Anna Maria Corazza Bildt (M), ledamot i Europaparlamentet. Arkivbild.

Corazza Bildt kör ända in i kaklet

Moderaternas EU-parlamentariker Anna Maria Corazza Bildt tänker driva på ända in i kaklet för att klämma sig in på partiets lista i EU-valet. Hon ser ut att få stöd från flera håll inför avgörandet.

ANNONS
|

På fredag, den 23 november, ska partirådet ta ställning till förslaget och slå fast listan slutligt inför valet till EU-parlamentet, som hålls den 26 maj nästa år.

Stockholms stad, Corazza Bildts hemförbund, säger att de ska nominera henne igen för en plats. Enligt uppgift till TT kan hon också få stöd från Moderatkvinnorna, Moderata seniorer och länsförbundet i Västerbotten.

- Jag hoppas och tror att Moderaternas partiråd ska sätta mig på listan, säger Corazza Bildt, som inte fanns med alls bland de 31 namnen som nomineringskommittén valt ut i sitt förslag, till TT.

ANNONS

Mycket besviken

Hon var mycket besviken över att ha petats när kommittén för en månad sedan presenterade sitt förslag. Hennes make, Carl Bildt, talade om Moskvafasoner.

- Vi har landat i att vi vill ha ett helt nytt gäng, sade Erik Langby, ordförande i nomineringskommittén, när han motiverade kommitténs förslag i slutet av oktober.

Han sade också att Moderaterna ser sig själva som det stora Europapartiet men att flera EU-val i rad har inneburit besvikelser för partiet.

Corazza Bildt drev i valrörelsen inför EU-parlamentsvalet 2014 en framgångsrik personkrysskampanj, hon kryssade sig förbi de båda toppnamnen Gunnar Hökmark och Christofer Fjellner och fick över 16 procent av partiets personröster. Därmed tog hon ett av de tre mandat som M fick.

Vare sig Hökmark eller Fjellner ställer upp för omval

Ingen motivering

Anna Maria Corazza Bildt säger att hon fortfarande inte fått höra någon egentlig motivering till varför nomineringskommittén ratade henne.

- Man har pratat om mig, men inte med mig, säger hon

ANNONS

Nomineringskommitténs förslag toppas av den tidigare partisekreteraren, den rättspolitiske talespersonen Tomas Tobé, följd av den tidigare gruppledaren i riksdagen Jessica Polfjärd, riksdagsledamoten Jörgen Warborn samt Arba Kokalari, tidigare bland annat aktiv i ungdomsförbundet.

En tanke är att föreslå att listan utökas med ett namn, inte att någon plockas bort.

TT

ANNONS