Clownskräcken - detta har hänt

Plötsligt har clownskräcken förvandlats till ett verkligt hot i Sverige. Från rapporter om människor som skrämts på olika platser har fenomenet nu blivit mer än en farhåga i och med att ett första dokumenterat offer blivit knivskuret av en person i clownmask. GP listar stegringen av clownincidenter.

ANNONS
|

Att folk klär ut sig till clowner och sprider skräck bland allmänheten är en trend som härstammar från USA. Företeelsen har emellertid spridit sig och det rapporteras om liknande händelser i exempelvis grannlandetKanada, Storbritannien och Norge. I Sverige har utvecklingen gått blixtsnabbt.

LÄS OCKSÅ:Clownskräcken har nått Sverige

Falun – fredag 14 oktober

En flicka i 15-årsåldern är ute och rider vid 20-tiden när två personer i clownmask plötsligt dyker upp och börjar jaga henne. Flickan ska ha upplevt det hela som mycket obehagligt, rapporterar Dalarnas Tidningar.

Varberg – torsdag 13 oktober

En man i 19-årsåldern blev torsdagsnatten attackerad av en person i clownmask. Den unge mannen knivskars i axeln ochfördes sedan med ambulans till sjukhus.

ANNONS

Borås – torsdag 13 oktober

Alexandra Misic var ute med sin hund i Sjöbo när en clown plötsligt dök upp i ett skogsbryn i mörkret, skriver Borås Tidning.

– Han tittade på mig och vickade på huvudet. Det var riktigt otäckt, säger hon till tidningen.

Händelsen utspelade sig sent på kvällen och Alexandra lyckades fånga clownen på en riktigt kornig och skrämmande snapchatbild.

Svalöv – torsdag 13 oktober

Två män uppger att de blivit jagade av en man med kniv i clownmask under torsdagskvällen i skånska Svalöv.

– De blev väldigt rädda, men clownen hade försvunnit från platsen när vi kom fram. De har en tendesn att försvinna innan vi kommer till platsen, sägerAnna Göransson, presstalesperson region syd under fredagsmorgonen.

Enligt henne har polisen i hennes regionfått ett par samtal de senaste dagarna gällande clowner.

–Vad jag vet har ingen polis fått fast någon clown än. Det här är den enda anmälan vi har, menar Göransson.

En anmälan om misstänkt olaga hot har upprättats vid polisen i region syd om händelsen.

Svedala – torsdag 13 oktober

I en kranskommun till Malmö, Svedala, mötteflera skolbarnunder torsdagsförmiddagen en person utklädd till clown. Personen dök upp ur buskagennär barnen lekte i ett skogsparti på skolgården,rapporterar Sydsvenskan.

– Plötsligt var det en clown som hoppade upp och visade barnen knytnäven. Han sprang iväg när läraren kom dit, säger mamman till en av flickorna,Jenny Mårtensson till tidningen.

ANNONS

Flera lärare blev också vittne till händelsen.Nu sätter skolorna in extra rastvakter. Parallellt uppmanas Svedalabor i sociala medieratt gå samman för att jaga iväg den maskerade personen, enligt Sydsvenskan.

Skänninge – natt mot torsdag 13 oktober

Polisen i Östergötland har de senaste dagarna fått in minst tre rapporter om incidenter där personer blivit skrämda av någon som är utklädd till clown. Undernatten mot torsdagenhotades en kvinna i 20-årsåldern till livet av två utklädda personer i Skänninge utanför Mjölby.

Västervik – onsdag 12 oktober

I Västervik har polisen fått larm om att barn har skrämts och jagats av clowner som sedan försvunnit från platsen, rapporterade Västerviks-Tidningen.

– Det kan vara brottsligt att göra så här. Det skulle kunna falla under rubriceringen ofredande. Men framförallt är det obehagligt och självklart skrämmande för barnen, sa polisens pressinformatör Anna Göransson till tidningen.

Under natten mot onsdagen ska en mamma, bosatt i de centrala delarna av staden, vaknat av att tv:n var på. När hon skulle stänga av den vände hon sig mot fönstret och stod då plötsligt öga mot öga med en okänd människa – utklädd till clown, enligt Västerviks-tidningen.

Grumstrakten – onsdag 12 oktober

När två kvinnor färdades i bilstrax utanför Grums runt 22.30 på onsdagskvällen när en clown dök upp.

– Den bara gick där, helt oberörd. Jag tror att det var en man. Eller en väldigt stor kvinna.Jag är livrädd för clowner! Jag har haft fobi sen jag var liten och skulle aldrig anlita en clown till något barnkalas eller så, säger kvinnan till tidningen NWT.

ANNONS

Nybro – tisdag 11 oktober

En 19-årig kvinna berättaratt hon på väg hem undertisdagskvällen stötte på en clown utanför en skola. Hon blev livrädd och rusade hem.

– Mitt hjärta slog i tvåhundra. Det var läskigt och obehagligt. Clownen var inte aggressiv men jag blev ändå väldigt rädd. Jag sprang allt vad jag kunde hem till min sambo och berättade vad som hänt, sa hontill24 Nybro.

Linköping – måndag 10 oktober

Två fall har rapporterats i Linköping, de senaste dagarna. Vid ett av tillfällena blev en 13-årig pojke hotad i ett skogsparti nära ett bostadsområde.

LÄS OCKSÅ:Kvinna dödshotad av clowner

Vid det andra blev en kvinna skrämd av en clownutklädd person i centrala Linköping. Hittills har dock ingen av de misstänkta hittats.

Stockholm – måndag 10 oktober

En 21-årigkvinna såg en clown i Hagsätra. Clownen ska inte ha gjort någranärmanden, men den unga kvinnan blev räddoch gömde sig bakom ett träd.

– Jag trodde inte på det först, sedan fick jag hjärtklappning. När hen passerat vägen och gått i riktning mot centrum sprang jag in i lägenheten. Men jag var fortfarande livrädd! Jag kunde inte somna förrän 04 för att jag nojade över att clownen var utanför, sa Bella Junior till Expressen.

Ronneby – söndag 9 oktober

Emelie från Ronneby var på gymmet sent i söndags. Hon var ensam, och stod på ett löpband som vätter ut mot gatan. Då gick en clown förbi.

ANNONS

– Han gick sakta förbi och kollade mig rakt in i ögonen. Sen ställer sig den här personen och stirrar rakt på mig i flera minuter. Det var riktigt obehagligt särskilt när man inte vet vem det är, sa hon tillsajten24blekinge.

Timrå – lördag 8 oktober

I Timrå har två kvinnor polisanmält att de blivit förföljda av en hotfull clown sent på kvällen. Clownen ska ha kommit springandes mot dem och när kvinnorna tog skydd i bilen, hoppade clownen upp på motorhuven, bultade på rutan och började dra i dörrhandtaget, rapporterarSundsvalls-Tidning.

– Clownen började springa efter dem och hoppade upp på deras bil, säger Helen Häggmark, förundersökningsledare vid polisen i Medelpad, till tidningen.

Händelsen är nu polisanmäld, men ännu har man ingen misstänkt. Men andra personer skaäven ha sett en clown i centrala Timrå på fredagskvällen. Enligt uppgift till ST hoppade clownen då ut framför en bil varpå några ungdomar jagade ifatt denne och tog reda på vem som gömde sig bakom förklädnaden.

LÄS OCKSÅ:Clown knivskar ung man

Hotande och ofredande clowner har varit ett problem i USA under längre tid:

Vet du mer?Kontakta GP

Via mejl:webbred@gp.se

Telefon:031-17 20 10/031-17 20 10

MMS/SMS: 720 10

Inget nytt fenomen

  1. Rädslan för clowner har ett namn: coulrofobi.
  2. Rapporter om läskiga clowner har de senaste åren rapporteras från länder som USA, Storbritannien, Frankrike, Australien, Nya Zeeland och Kanada.
  3. Men det är inget nytt fenomen. Redan 1981 varnades grundskoleelever i Massachusetts i USA för hotfulla clowner i en svart bil.
  4. Årets clownpanik sprids som en löpeld över världen. I USA har det till exempel kommit rapporter från delstater som Kentucky, Alabama och North Carolina.
  5. Det är oklart vad som startat clowntrenden. Vissa menar att den härstammar från uppmaningar i sociala medier, andra har föreslagit att det är ett marknadsföringstrick inför någon ny skräckfilm.

Källa: The Washington Post

ANNONS