Cementa får lov att bryta kalk på Gotland i fyra år

Cementa får tillstånd att fortsätta bryta kalk på Gotland de kommande fyra åren. Det beskedet kom från Nacka tingsrätt under tisdagen.

ANNONS
|

Cementa, som står för med än hälften av Sveriges produktion av cement, har haft ännu en tur i rätten. Den här gången handlade det om ett fyra år långt tillstånd för att kunna fortsätta bryta kalk- och märgelsten i gotländska Slite.

Cementa får tillstånd att fortsätta med sin verksamhet i ytterligare fyra år. Det meddelar Nacka tingsrätt i dag. De godkänner företagets miljökonsekvensbeskrivning, som tidigare kritiserats av flera olika parter, bland annat Naturvårdsverket och länsstyrelsen.

Kan överklagas

Företaget fick först godkänt på ett tillstånd för ytterligare 20 år, men det avvisades i Mark- och miljödomstolen. De fick trots allt fortsätta med sin verksamhet, tack vare ett tillfälligt beslut från regeringen - som befarade att Sverige annars skulle drabbas av cementbrist.

ANNONS

Inte heller den här domen är slutgiltig, eftersom det är en helt ny tillståndsansökan kan även den överklagas till Mark- och miljööverdomstolen senast den 3 januari. I början av nästa år planerar Cementa att lämna in ytterligare en ansökan – då för 20–30 år.

Tingsrätten beslutar också att tillståndet får tas i anspråk omedelbart – även om domen överklagas.

Detta har hänt

  • Cementa producerar cirka 60 procent av den cement som används i Sverige. I Slite på Gotland producerar de 7000 ton per dygn.
  • Cementen används till exempelvis infrastruktur och bostäder.
  • Sommaren 2021 avvisade Mark- och miljööverdomstolen i Svea hovrätt deras ansökan om att få fortsätta bryta kalk- och märgelsten i 20 år till. Tre månader senare löpte deras gällande tillstånd ut.
  • Regeringen fattade under förra hösten beslut om ett kortare tillfälligt tillstånd för att ”väsentliga allmänna intressen” skulle tillgodoses – det vill säga för att undvika cementbrist i Sverige. Det löper ut i december.
  • Det tillståndet överklagades till Högsta förvaltningsdomstolen. Men rätten kom fram till att regeringens beslut inte var olagligt.
  • Rätten ansåg att Cementas utredningar kring hur deras verksamhet skulle påverka naturen, deras miljökonsekvensbeskrivning, hade ”väsentliga brister”.
  • Stenbrotten ligger i närheten av värdefulla naturområden som File hajdar, Tiselhagen och Grodvät.
  • Det finns oro för dricksvattnet, att grundvattennivån ska påverka så att dricksvattnet får för höga kloridhalter, att saltvatten tränger in eller att brunnar sinar.
  • Cementa har sökt ett nytt tillstånd för fyra år, dom i Nacka tingsrätt 13 december.
  • De kommer också söka ett tillstånd för 20-30 år och företaget uppskattar att den ansökan kan lämnas in i början av nästa år.

LÄS MER:Varnar: Jobbslakt väntar om Cementa får stänga

LÄS MER:Ny dom om Cementas tillstånd för att bryta kalksten i Slite

LÄS MER:Bråttom när Cementa söker nytt tillstånd

ANNONS