Cecilia Malmström, tidigare EU-kommissionär och svensk minister.
Cecilia Malmström, tidigare EU-kommissionär och svensk minister, lämnar Liberalerna. Bild: Anders Ylander

Cecilia Malmström lämnar Liberalerna

Före detta EU-kommissionären Cecilia Malmström har lämnat sitt parti Liberalerna, det bekräftar hon för DN. Nu bekräftar hon till SVT att avhoppet beror på Tidösamarbetet mellan regeringspartierna och SD.

ANNONS
|

När Cecilia Malmström meddelade DN att hon lämnar Liberalerna ville hon inte ge någon förklaring till varför. I ett sms till SVT-programmet 30 minuter bekräftar hon nu att hon lämnar partiet på grund av Tidösamarbetet.

– Det är lite trist, efter en lång gärning i liberalismens tjänst full av engagemang för Europas framtid så säger Cecilia att hon inte vill betala medlemsavgiften längre. Det är trist, säger Liberalernas partiledare Johan Pehrson i 30 minuter.

Cecilia Malmström är en av få som har gått från Göteborgspolitiken till en ministerroll och har varit en av Sveriges mest inflytelserika utrikespolitiker. Hon har bland annat varit EU-minister i Fredrik Reinfeldts regering, EU:s inrikeskommissionär och handelskommissionär.

ANNONS

2021 stod det mellan Cecilia Malmström och Australiens tidigare finansminister Mathias Cormann när man skulle utse en ny generalsekreterare för OECD (Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling), en position hon gick miste om när den gick till Cormann i stället.

Flera L-profiler har lämnat

Cecilia Malmström blir nu ännu en profilerad liberal som väljer att lämna sitt tidigare parti. Birgitta Ohlsson, också hon tidigare EU-minister och mångårig L-profil, har tagit ett steg från partiet. Hon har tidigare berättat att hon inte röstade på Liberalerna i riksdagsvalet utan att hennes röst i stället föll på Centerpartiet, som då leddes av Annie Lööf.

Även Bengt Westerberg, som tidigare varit Liberalernas partiledare (då Folkpartiet), har gjort samma sak. I en intervju med GP inför valet i höstas deklarerade han att han slutat att betala medlemsavgiften till L. Detta i protest mot samarbetet med Sverigedemokraterna.

– Det har inte varit något lätt beslut, sa han.

Att Liberalerna bytte fot i frågan om samarbete med SD har varit mycket uppslitande inom partiet och många interna konflikter har haft sin grund i detta.

GP har sökt Cecilia Malmström.

LÄS MER:KD och L under spärren

LÄS MER:Cecilia Malmström: Putin kommer att ställas inför rätta

LÄS MER:Malmström gick miste om toppjobbet på OECD

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS