Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Carl Bildt: "Vad har han rökt?"

Efter Donalds Trumps Sverige-referens frågar nu den tidigare utrikesministern Carl Bildt vad presidenten har rökt för något. "Sverige? Terrorattack? Vad har han rökt? Det finns så många frågor", skriver Carl Bildt på Twitter.

Under ett tal i Florida i går gjorde Donald Trump en referens till en påstådd händelse i Sverige. 

– Vi måste hålla vårt land säkert. Se på vad som hänt i Tyskland, se vad som hände i går i Sverige. Sverige? Det kunde ni inte tro va? Vem hade kunnat tro det? De tog in en massa människor, och fick fler problem än de trodde var möjligt, utbrast Trump plötsligt under sitt tal på Melbourne-Orlandos flygplats Florida.

"Problem de inte trodde var möjliga"

Referensen till Sverige kom i samma andetag som Trump nämnde Paris och Bryssel, medan han pratade om terrordåd och strängare kontroll av vilka som tar sig in i USA. Vilken händelse i Sverige som Trump refererar till är minst sagt oklart, eftersom Trump inte förtydligade vad han syftar på. Trump beskrev även Sverige som ett land med "problem de inte trodde var möjliga" på grund av invandringen.

Han började med att attackera media och gick sedan alltså över till att ta upp en ospecificerad incident som skulle ha inträffat under fredagen i Sverige om som utgör ett exempel på hur illa det kan gå.

Uttalandet om Sverige, och flera andra länder, kom under Trumps "rally", politiska massmöte, i Florida på lördagskvällen i USA.

"Vad har han rökt?"

– Vi vill ha folk som uppskattar oss och vårt lands traditioner. Vi vill inte ha folk med dåliga, dåliga idéer, sa han även i talet.

På Twitter har nu en hashtag skapats där frågor kring vad presidenten syftar på står i fokus och även den tidigare utrikesministern Carl Bildt frågar sig vad presidenten syftade på i hans tal: 

"Sverige? Terrorattack? Vad har han rökt? Det finns så många frågor", skriver Carl Bildt på Twitter.


Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.