Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Carl Bildt har i flera inlägg på Twitter kritiserat Sveriges samarbetsförmåga i EU under pandemin.  Bild: LEIF R JANSSON / TT
Carl Bildt har i flera inlägg på Twitter kritiserat Sveriges samarbetsförmåga i EU under pandemin. Bild: LEIF R JANSSON / TT

Carl Bildt om Tegnell: "Ska inte sätta sig på höga hästar"

Den före detta statsministern Carl Bildt riktar kritik mot den svenska statsepidemiologen Anders Tegnell. I en intervju med Svenska Dagbladet talar han bland annat om att den svenska linjen kan uppfattas som arrogant i omvärlden.
– Det här är inte en kris där man ska sätta sig på några höga hästar, säger Carl Bildt till tidningen.

Den forne statsministern har tidigare publicerat kritiska inlägg om delar av statsepidemiolog Anders Tegnells agerande i samband med coronapandemin. Bland annat skrev han den 3 maj "Regeringen borde nog med viss skärpa säga åt Tegnell att upphöra med att recensera och kritisera andra länder."

Skulle satt munkavle på Tegnell

I en intervju som Svenska Dagbladet publicerade på söndagen utvecklar Bildt sitt resonemang och säger att om han själv hade varit statsminister, hade han hindrat Anders Tegnell från att göra vissa utspel. På frågan om han skulle satt någon form av munkavle på statsepidemiologen blir svaret ja.

– Nej, det är inte konstigt, och ja, det hade jag gjort. Det här är inte en kris där man ska sätta sig på några höga hästar, säger han till tidningen.

Kritiserar Sveriges brist på EU-samarbete i krisen

Vidare poängterar Carl Bildt vikten av ett välfungerande EU-samarbete, som han tycker har blivit bättre än hur situationen såg ut i början av pandemin. Trots detta riktar han kritik mot Sveriges samarbetsförmåga i EU.

– Sverige har ju inte direkt varit pådrivande i att skapa mer solidaritet om jag uttrycker saken försiktigt, säger han till Svenska Dagbladet och fortsätter:

– Jag har retat mig på att man på presskonferenserna har tagit bort EU-flaggan. Jag ser att när man ska ha en videokonferens med andra EU-ledare då tar man in EU-flaggan och sedan tar man ut den igen. Sådant där noteras, konstaterar han.

Anders Tegnell var fåordig om kritiken i en intervju med TV4.

– Jag har inga kommentarer. Det är en politisk kommentar som politikerna får hantera, säger han till kanalen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.