Författaren Camilla Läckberg är medgrundare till Hedda Care i Stockholm.
Författaren Camilla Läckberg är medgrundare till Hedda Care i Stockholm. Bild: Claudio Bresciani/TT

Camilla Läckberg svarar efter kritiken mot privata coronatester

Vårdföretaget Hedda Care, som har grundats av bland andra Camilla Läckberg, säljer tester till privatpersoner som vill ta reda på om de är immuna mot covid-19. I annonseringen hänvisar företaget till professor Björn Olsen som nu känner sig lurad.
– Det här är rent åt helvete, nu blir jag skitsur, säger han samtidigt som Camilla Läckberg försvarar sin ställning på Instagram.

ANNONS
|

För 950 kronor kan man som privatperson köpa ett antikroppstest hos vårdföretaget Hedda Care, där Camilla Läckberg är medgrundare, för att ta reda på om man har utvecklat antikroppar mot det nya coronaviruset. Ett positivt provsvar innebär enligt företagets informationssida att man har antikroppar mot viruset och därför inte kan vara smittsam.

Men testet ger inte tillräckligt säkra svar på individnivå för att utlova detta. Det säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, som på företagets hemsida anges som en av experterna bakom testet.

– Det här är rent åt helvete, nu blir jag skitsur. Det här är illa. Vi stod bakom att man använde testet för att undersöka immunitet i stora grupper på äldreboenden, inte något annat, säger Björn Olsen.

ANNONS

"Står inte bakom testet"

TT: Så du står inte bakom att testet nu erbjuds till privatpersoner?

– Nej, det gör jag verkligen inte.

Läkemedelsverket avråder starkt privatpersoner från att testa en eventuell immunitet i dagsläget. Enligt myndigheten kan sådana tester vara direkt farliga.

– Man måste vara medveten om vilken prestanda de har. Det kan låta bra om det exempelvis är 90 procent säkert, men det innebär att vart tionde test visar fel, säger Ewa-Lena Hartman, gruppchef på enheten för medicinteknik på Läkemedelsverket.

Risken, säger hon, är att du vaggas in i en falsk säkerhet.

– Det kan vara lika illa om testet ger ett falskt positivt svar, som att det är falskt negativt. Om det är falskt positivt riskerar du att tro att du är immun fast du inte är det, medan du kan tro att du är frisk om det är falskt negativt.

Måste rapporteras

TT: På företagets hemsida står det att testet är "kontrollerat av Läkemedelsverket", har ni kontrollerat det?

– Nej, det är olyckligt om man uttrycker sig så, eftersom det kan misstolkas. Vi godkänner eller kontrollerar inga tester, vi utför tillsyn, säger Ewa-Lena Hartman.

TT: Känner du till något test för antikroppar vid covid-19 som är lämpliga för privatpersoner?

ANNONS

– Nej, det gör jag inte. En annan aspekt är att covid-19 är en anmälningspliktig sjukdom som lyder under smittskyddslagen, varför man måste rapportera in alla fall av den.

TT: Men det är ju antikroppar man letar efter?

– Det spelar ingen roll. Det här är en diagnos som lyder under smittskyddslagen och måste rapporteras.

TT skriver att man har sökt Hedda Care för en kommentar. Efter intervjun med Björn Olsen plockades hans namn bort från företagets hemsida, men antikroppstestet erbjuds fortfarande till privatpersoner.

Camilla Läckberg svarar

Under fredagskvällen lade Camilla Läckberg upp ett inlägg på Instagram där hon skriver att hon är stolt ägare i Hedda Care, men att man som ägare inte alltid är informerad i de operativa beslut som tas.

"Jag står fullt bakom att Hedda Care skall hjälpa vården med coronatester däremot har jag sedan länge uttryckt till ledningen för Hedda Care att jag inte anser att man - i dagsläget - skall erbjuda tester till privatpersoner, vilket inte hörsammats", skriver hon.

Hon skriver också att ingen från media har sökt henne i frågan och att hon vill klargöra var hon står i frågan, i och med att hennes ansikte på flera håll har använts i rapporteringen.

"Som ägare har jag nu kontaktat ansvarig för att få en förklaring", avslutar hon.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS