C släpper fram Andersson – men stoppar hennes budget

Centerpartiet kommer att släppa fram Magdalena Andersson (S) som statsminister. Men C tänker inte rösta för regeringens budget. Därmed kan en ny statsminister tvingas regera på M, KD och SD:s budget.
– Socialdemokraternas vägval vänsterut är dåligt för Sverige och gör att ett samarbete försvåras, säger Lööf till GP.

ANNONS
|

Det är en historisk dag i svensk politik. Sverige kan få en ny statsminister på plats, den första kvinnan någonsin, och senare samma dag avgör riksdagen vilken budget som ska styra landet framöver.

Klockan 9 drar det första avgörandet i gång i riksdagens kammare. För att Magdalena Andersson ska bli vald får hon inte ha 175 röster eller fler emot sig, då faller hon i omröstningen. Hon behöver alltså ha både C och V med sig.

Släpper fram Andersson

Vid en pressträff inför riksdagsomröstningen meddelade Centerledaren Annie Lööf att partiet släpper fram Andersson som statsminister. Och eftersom även Vänsterpartiet kommer att göra det ser det nu ut som att hon kommer att bli vald under förmiddagen.

ANNONS

Men bara timmar senare, klockan 16, ska nästa fråga avgöras – budgeten. Och här krävs att både V och C röstar aktivt för budgeten.

Centerpartiet säger dock nej till detta. Man kommer att i första omgången rösta på sin egen budget, vilket är praxis, men i den andra avgörande omgången, när regeringens budget ställs mot högeroppositionens alternativ, lägga ned sina röster. Det innebär att regeringens budget troligen faller.

Annie Lööf vill dock inte se det som att C därmed medverkar till att ge SD inflytande, något man säger sig vilja motverka.

– Det är inte C:s ansvar att göra avkall på vår politik utan det är M och KD som har medverkat till att ge ett främlingsfientligt populistparti inflytande genom att inleda ett fullskaligt budgetsamarbete, säger hon.

Enligt Lööf har C inte tagit ställning till oppositionens budgetalternativ.

Skulden för att C landat i att inte stödja regeringens budget lägger Lööf på utgången av de senaste dagarnas förhandlingar mellan regeringen och V. Hon menar att regeringen nu drar ytterligare vänsterut.

SD: Första gången för oss

För Magdalena Andersson betyder det alltså att regeringen ser ut att behöva regera på oppositionens budgetalternativ, där man gör förändringar motsvarande ungefär 20 miljarder. M, SD och KD har utgått från regeringens budget men ändrat vissa delar som rör rättsväsende, vård och pensioner.

ANNONS

Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson (SD) menar att detta är av stor betydelse för hans parti.

– Det här är första gången som vi inte bara samverkar kring statsbudgeten inom ramen för budgetpolitiken, utan faktiskt också ser ut att vinna här i kammaren, säger han till GP.

KD:s partiledare Ebba Busch är dock frågande till Centerpartiets agerande.

– Det är märkligt att C i dag säger att de både kan släppa fram en S-statsminister som förhandlat med V och släppa fram en borgerlig budget som förhandlats med SD, här lyckas man med konststycket att ge båda dessa partier inflytande över politiken, säger hon.

LÄS MER:V kommer att släppa fram Andersson

LÄS MER:Punkterna högerpartierna kapar i regeringsbudget

MP-språkrör kritiserar C:s agerande

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi reagerar också på Lööfs besked. På Twitter frågar hon vad som hände med Lööfs engagemang för klimatet. Hon skriver också:

”Uppriktigt förvånad över att Centerpartiet har meddelat att de kommer agera på ett sätt i budgetomröstningen som skulle innebära att Sverige ska styras med SD-politik.”

Magdalena Andersson anlände till riksdagen strax före klockan nio. Hon ville då inte svara på några frågor om hur hon ser på C-beskedet utan hänvisade till att hon kommer ge kommentarer senare under dagen.

LÄS MER:M, SD och KD överens om skuggbudget

LÄS MER:Statsvetare: Två vinnare efter uppgörelsen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS