Centerpartiets Fredrick Federley lämnar politiken. Arkivbild.
Centerpartiets Fredrick Federley lämnar politiken. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

C: Federley meddelade själv att han lämnar

Centerpartiets EU-parlamentariker Fredrick Federley lämnar sina politiska uppdrag. Beskedet kommer sedan Federley nyligen meddelat att han tar en paus från politiken och partiledningen sagt att förtroendet för honom är skadat. Ett klokt beslut, enligt partiledaren Annie Lööf.

ANNONS

Partisekreteraren Michael Arthursson säger till TT att Federley har fattat beslutet att lämna på egen hand, att han inte uppmanats till det av Centern. Det som skadat partiets förtroendet för Federley är att inte informerat tidigare om att han hade haft ett förhållande med en person dömd för det som Arthursson kallar avskyvärda brott, grova barnsexbrott.

Partiledningen fick veta det när uppgifter började komma ut i medierna och frågade då honom om det stämde. Federley bekräftade och hade då vetat om det en "längre tid", enligt Arthursson.

– Politik handlar ju mycket om förtroende hos medier och allmänhet, särskilt om man har en central position. Om man har en relation med en person som fortfarande avtjänar straff för väldigt allvarliga brott så är det något som uppenbarligen kan vara problem för förtroendet, säger Michael Arthursson och syftar på att den tidigare närstående är villkorligt frigiven.

ANNONS

I ett inlägg på Facebook skriver Federley, som också fungerat som andre vice ordförande i sitt parti, vad som lett fram till beslutet.

Lööf: Enorma svårigheter

"För att kunna bli frisk och låta den här processen ta den tid det krävs för att jag ska kunna ta mig tillbaka till ett bra liv så kommer jag nu att lämna alla mina politiska uppdrag", skriver Federley, som tidigare även varit riksdagsledamot och ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund.

I en intervju med dt.se utvecklar han vad som händer nu.

– Jag ska försöka sköta min hälsa, sova och träffa psykologen för komma framåt. Det har jag inte kunnat göra nu. Så länge jag bär mina uppdrag känner jag ett ansvar. Därför måste jag lämna, säger han till tidningen.

Partiledaren Annie Lööf anser i en skriftlig kommentar att Federley har fattat ett klokt beslut och nu kan fokusera fullt ut på sin hälsa. "Det som hänt har medfört enorma svårigheter för Fredrick att fortsätta sina nuvarande politiska uppdrag. Det är en personlig tragedi och oerhört sorgligt", skriver Lööf.

Centerpartiets andra EU-parlamentariker Abir Al-Sahlani uppger i en skriftlig kommentar att det är en stor förlust för politiken att Federley lämnar. "Samtidigt är det bra att han sätter sin familj i det främsta rummet och tar den tid som krävs för att läka", skriver hon.

ANNONS

Grova sexbrott mot barn

Centerpartiets presstjänst bekräftar för TT att Federley ersätts av Emma Wiesner, som stod trea på partiets lista i EU-parlamentsvalet.

Det har nu gått lite mer än två veckor sedan Federley meddelade att han tar paus från politiken. Bakom beslutet fanns, bekräftade han själv, en nyligen avslutad relation med en man som för mindre än tio år sedan dömdes för grova sexbrott mot barn. I Facebook-inlägget skriver Fredrick Federley om hur han ser på uppgifterna.

"De avskyvärda, oförlåtliga och fruktansvärda brott som en person som tidigare stått mig nära har gjort har jag ingen som helst tolerans för. De som försökt måla en annan bild har verkligen ingen aning om vem jag är."

Hans pressekreterare i Bryssel uppger att Federley inte vill prata med journalister.

Fakta: Fredrick Federley

Född 1978 i Köping i Västmanlands län.

Var ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund mellan åren 2002 och 2007.

Valdes in i riksdagen vid valet 2006.

Har sedan 2014 representerat partiet i EU-parlamentet. Federley har fram tills nu även varit andre vice partiordförande för Centerpartiet.

ANNONS