Rysk gas anländer till Nynäshamns hamn med fartyget ”Coral Energy”. Bild från februari förra året.
Rysk gas anländer till Nynäshamns hamn med fartyget ”Coral Energy”. Bild från februari förra året. Bild: Claudio Bresciani / TT

Busch krävs på svar om rysk gasimport

Det har nu gått exakt två år sedan Ryssland inledde sitt fullskaliga krig mot Ukraina. Och ännu fortsätter Sverige importera rysk fossilgas.
– Det finns inga ursäkter, säger Miljöpartiets Linus Lakso och kräver svar av energi- och näringsminister Ebba Busch(KD).

ANNONS

Varje köp från Ryssland är blodspengar till Putins krigskassa. Så sade Busch under valrörelsen 2022, innan hon blev minister.

Sedan dess har baltiska länder infört egna, nationella importstopp av rysk gas och Finland signalerade nyligen att de planerar införa ett importförbud 2025.

"Rimmar extra illa"

Men i Sverige har inget hänt. Nästan varje månad anlöper ryska fartyg till Nynäshamn och pumpar av flytande fossilgas till kunder som svenska ståljätten SSAB.

Det innebär miljoner till Rysslands krigsmaskineri, enligt Linus Lakso, energipolitisk talesperson för Miljöpartiet.

– Det rimmar extra illa med att vi stöttar Ukraina med olika stödpaket. Då är det samtidigt obegripligt att man inte stoppar köpet av gas.

ANNONS

Nu kräver han att Ebba Busch kommer till riksdagens näringsutskott för att svara på vad regeringen gör. Regeringen har sagt att de ser över en ny gasförordning inom EU som på ett lättare sätt kan ge medlemsländer rätt att införa nationella importförbud.

– Nu måste hon förklara sig, vad är problemet? Varför agerar man inte? säger Lakso med adress till Ebba Busch.

"Måste förklara sig"

Hittills har gasen inte varit en fråga som EU-länderna kunnat enas om. Ungern har snarare tecknat nya avtal med Ryssland.

Miljöpartiet anser att om regeringen gick fram med ett importstopp så hade företag som Gasum, som har en gasterminal i Nynäshamn, kunnat hänvisa till "force majeure" i kontrakt och avbrutit dessa.

Gasum har hänvisat till ett långt avtal med det ryska, statliga energibolaget Gazprom om att betala för produkten oavsett om gasen levereras eller ej.

ANNONS