Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch vid en pressträff på tisdagen.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch vid en pressträff på tisdagen. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Busch: Åkesson behöver "städa"

Regeringspartierna vill att SD "städar upp", ber om ursäkt och sätter stopp för smutskastning via sociala medier.
– Detta hör inte hemma i ett land som Sverige, säger KD-ledaren Ebba Busch.

ANNONS

I Tidöavtalet mellan regeringspartierna och SD står att man ska "tala respektfullt om varandras centrala företrädare". Efter TV 4:s avslöjande om arbetsmetoderna på SD:s kommunikationsavdelning, säger Busch:

– Det är ett helt uppenbart brott mot Tidöavtalet, men också ett brott mot den lägsta nivå av moral och etik som man bör kunna förvänta sig av politiska ledare.

I TV 4-programmet hörs SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein uppmana medarbetare att hitta "skit" på KD:s toppkandidat i EU-valet, Alice Teodorescu Måwe.

– Jimmie Åkesson behöver städa, det är helt uppenbart, säger Busch om SD-ledaren.

Teodorescu Måwe beklagar att SD inte fokuserar mer på politik, utan försöker sänka konkurrenter.

ANNONS

– Vill man vara ett seriöst parti, kan man inte agera på det här sättet, säger hon.

Be om ursäkt

Liberalernas partiledare Johan Pehrson uppger att TV4:s uppgifter om desinformation och näthat är oacceptabla och anser att SD omgående behöver redogöra hur de tänker få stopp på verksamheten. Ordföranden för Liberalernas ungdomsförbund Erik Berg kräver att regeringen pausar samtliga förhandlingar med SD tills dess att "trollfabriken" lagts ner.

Statsministern och M-ledaren Ulf Kristersson uppger att SD förefaller ha allvarliga problem på sin kommunikationsavdelning. Han förväntar sig "seriösa" svar om vad som skett och att de "ber om ursäkt om de har smutskastat andra."

Moderaternas partisekreterare Karin Enström har bjudit in partisekreterarna från de övriga riksdagspartierna till möte på måndag. I ett uttalande uppger hon att inget parti ska ägna sig åt smutskastning och att Sverigedemokraterna nu behöver "reda ut detta, och svara på de frågor som finns”.

"Säkra EU-valet"

Socialdemokraterna kommer att delta, men vill att samtalen förs på partiledarnivå.

S-ledaren Magdalena Andersson anser att de uppgifter som kommit fram i TV 4:s är hårresande och att Jimmie Åkesson har avslöjats med att ha en trollfabrik som systematiskt arbetar med att manipulera det politiska samtalet i Sverige,.

– Ulf Kristersson måste svara på vad det här får för konsekvenser. Jag håller helt med honom om att detta är farligt, säger hon.

ANNONS

– Det första Kristersson behöver göra är att säkerställa att det val som sker om mindre än en månad kan ske fritt från den här typen av dolda påverkansoperationer.

ANNONS