Bröder får fängelse för Vilksbrand

ANNONS
|

De båda bröder som stått åtalade för brandattentatet mot konstnären Lars Vilks har i dag fått sina domar. Den äldre brodern döms till tre års fängelse, den yngre till två år.

Bröderna döms för försök till mordbrand, eftersom tingsrätten inte anser att det är bevisat att det har förelegat konkret fara för spridning till övriga delar av huset från den gardin som brann.

Lars Vilks var inte var inte hemma då det brann i hans hem natten till den 15 maj och elden självslocknade, men enligt räddningstjänsten fanns risk för brand i hela huset.

ANNONS

Bröderna nekade till brott och till att alls ha varit vid Vilks bostad norr om Höganäs. Men bevisningen mot dem var massiv. Bland annat hittades deras jackor utanför huset med körkort, bankkort och lägenhetsnycklar i fickorna. Och den yngre av bröderna sökte sjukvård för allvarliga brännskador samma natt som det brunnit.

Under rättegången uttryckte bröderna stark aversion mot Lars Vilks, och den äldre brodern kallade konstnären "islams värsta fiende just nu".

Lars Vilks är nöjd med domen mot de två bröderna.

-Jag tycker att det är en rimlig dom. Det här var ett allvarligt brott på flera sätt. Dels fanns det klara indikationer på att jag fanns i huset, dels är själva brottet ett angrepp på yttrandefriheten, säger Vilks till TT.

Sedan brandattentatet har han uppgraderat säkerheten i hemmet på flera sätt, bland annat med avancerade larmsystem.

-Det är inte så lätt att komma åt mig längre.

När flera svenska tidningar 2007 valde att publicera Lars Vilks teckning av Muhammed som en rondellhund, väckte det stor avsky bland många muslimer. Dels eftersom det är en skymf att avbilda profeten, dels eftersom hunden anses vara ett orent djur.

Lars Vilks har sedan dess fått ta emot flera hot, bland annat från terrornätverket al-Qaida. I USA är en kvinna häktad misstänkt för att ha planerat att mörda konstnären.

I maj attackerades Vilks handgripligen under en föreläsning vid Uppsala universitet och hans hem utsattes för brandattentatet. I midsomras utsattes ett av hans verk för ett brandattentat i Ijo i Finland.

ANNONS
ANNONS