Det blå rep som det 26-årige offret hittades hängd i, fastsurrat i en gren. En bit från samma rep hittades hemma hos en av bröderna. Bild från polisens förundersökning.
Det blå rep som det 26-årige offret hittades hängd i, fastsurrat i en gren. En bit från samma rep hittades hemma hos en av bröderna. Bild från polisens förundersökning. Bild: Polisen/TT

Bröder medger: Var på plats när offer dödades

Tre tonårsbröder som dömdes för att att mördat en 26-årig man som hittades hängd i ett naturområde i Enköping har lämnat nya uppgifter inför förhandlingen i hovrätten.
Bröderna säger nu att de varit på platsen men hävdar att deras avsikt inte var att mannen skulle dö.

ANNONS

– De medger att de varit närvarande när han dör och att han har dött genom deras försorg så att säga. Det har inte varit deras avsikt att han ska dö men att det har ändå blivit så, säger åklagare Moa Blomqvist om brödernas nya uppgifter.

– De har haft för avsikt att råna och misshandla honom men inte att han ska dö.

I tingsrätten förnekade alla tre att de haft något med mannens död att göra.

En av bröderna har nu uppgett att mannen blev strypt med ett rep, medan en annan sagt att han blev strypt med en arm. Den senare versionen har bedömts som omöjlig av rättsläkare utifrån de fynd som gjorts, enligt åklagaren.

ANNONS

I tingsrätten dömdes den äldste av bröderna till livstids fängelse och de andra två till fyra års sluten ungdomsvård. En fjärde bror och hans flickvän dömdes för medhjälp till mord till tre år och sex månaders sluten ungdomsvård.

Åklagaren yrkar att de tre bröderna åter ska dömas för mord, men på grund av de nya uppgifterna yrkas i andra hand att de ska dömas för rån, människorov och gravfridsbrott.

– Vi tycker fortsatt att de ska dömas för mord, men om de inte gör det ska de i alla fall dömas för det de har medgett, säger hon.

Advokat Ola Tingvall som försvarar den äldsta brodern säger att dödsfallet var en olycka i samband med att offret skulle rånas, enligt hans klient.

– Då man inser att man kan komma att bli misstänkt för avsiktligt dödande sjösätter man idén om att i stället få det att se ut som att offret tagit sitt eget liv, säger Tingvall.

Förhandlingen i hovrätten inleds nästa vecka.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS