Enligt Sveriges Radio Ekot har det i flera veckor varit slut på bacon i många svenska matbutiker. Genrebild.
Enligt Sveriges Radio Ekot har det i flera veckor varit slut på bacon i många svenska matbutiker. Genrebild. Bild: Claudio Bresciani/TT

Bristen på griskött större än på årtionden

Sällan har det varit så ont om svenskt griskött som nu – och situationen lär inte förändras än på ett tag. Bristen är påtaglig i många matbutiker, men långt ifrån alla.

ANNONS

Inte minst märks bristen av på det kraftigt höjda kilopriset på så kallad fläsktvåa, som charkindustrin gör bland annat bacon och korv av.

– Partipriserna ligger tio kronor över normalt, det är nästan extremt, säger Margareta Åberg, expert på grisfrågor på Lantbrukarnas Riksförbund (LRF), till TT.

Hon har 30 års erfarenhet i branschen, men en situation som denna har hon aldrig tidigare upplevt.

Olika uppfattningar

Grisköttbristen är påtaglig i många svenska matbutiker. Majsan Pense, kategoriansvarig för Coop, berättar för SR:s Ekot om ett "kaotiskt läge".

– Det är helt unikt. Det finns inget kött på lager så att allt som kommer fram går ju direkt ut till hyllorna eller till charkproduktion, säger hon.

ANNONS

Men Ica delar inte den beskrivningen. Kedjans kategorichef för kött, Mats Heljestrand, säger att de känner sig trygga och det tack vare en långsiktig affärsstrategi med sina leverantörer.

– Där gör vi hela tiden ganska stora åtaganden kring hur mycket vi ska köpa för att trygga produktionen och den långsiktiga ekonomin hos bonden. Vilket gör att vi sitter ganska säkert i en situation där det finns lite färre grisar på marknaden, säger han.

Att grisköttpriset som grossisten betalar leverantören på kort tid har ökat rejält påverkar inte Icas kunder nämnvärt i nuläget.

– Inte i en utsträckning som konsumenter reagerar på, men det kan absolut ha höjts lite, säger Mats Heljestrand.

"Ser ingen ände"

Enligt Margareta Åberg är bakgrunden till grisköttsbristen den torra sommaren 2018, som ledde till att spannmålspriserna sköt i höjden. Innan dess hade grisproduktionen i Sverige varit på väg uppåt, men med stigande priser på spannmål, som utgör en stor del av kostnaden för att producera en gris, tvingades bönderna till sparåtgärder.

– Då valde många bönder att inte låta suggorna betäckas så att de inte får några ungar. Så i stället för att öka produktionen 2019 som vi trodde, har vi tappat.

Svinpesten är en annan orsak, som på kort tid ökade grisköttefterfrågan på europamarknaden, vilket nu har lett till att även priset på svenskt griskött har börjat stiga.

ANNONS

– Vad som har hänt är att man har rakat hela den europeiska marknaden tom på griskött som man exporterar, och då har fläsktvåa försvunnit. Det innebär att alla som gör korv och annat står utan råvaror och råvarorna de kan köpa kostar massor.

Situationen lär vara oförändrad ett tag framöver, om vi får tro Margareta Åberg.

– Jag ser ingen ände på det just nu.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS