Enligt P3 Nyheter råder det brist på auktoriserade sjukvårdstolkar. Arkivbild.
Enligt P3 Nyheter råder det brist på auktoriserade sjukvårdstolkar. Arkivbild. Bild: Martina Holmberg/TT

Brist på sjukvårdstolkar

ANNONS

Det råder brist på sjukvårdstolkar, rapporterar P3 Nyheter. För flera språk finns det inte en enda auktoriserad tolk, enligt radions granskning.

Förutom att patienter enligt lag har rätt till tolkning om man inte har tillräckliga kunskaper i svenska, kan bristen innebära en medicinsk risk.

– Om patienten inte förstår det jag säger, kanske inte förstår hur man ska ta läkemedel eller behandla. Det kan bli brister där även när man har en auktoriserad tolk. Jag har själv varit med om att man har översatt helt fel, och jag kunde då förstå för att jag kunde själva språket, säger Marina Tuutma, läkare och ordförande i Svenska distriktläkarföreningen, till radion.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS