Bränder och våld vid protest i Linköping – tre poliser skadade

Ett upplopp bröt på torsdagen ut i Linköping efter en demonstration under ledning av den högerextrema politikern Rasmus Paludan. Tre poliser fördes till sjukhus, räddningstjänsten attackerades och såväl civila bilar som polisbilar vandaliserades i oroligheterna, som även spred sig till Norrköping.

ANNONS
|

Klockan 15.30 på torsdagseftermiddagen skulle den danske högerextrema politikern Rasmus Paludan hålla en tillståndsgiven demonstration i stadsdelen Skäggetorp i Linköping som resulterade i stora protester.

Likt han gjort flera gånger tidigare, däribland på Frölunda Torg för en dryg månad sedan, hade Rasmus Paludan under demonstrationen för avsikt att bränna en koran, vilket ett stort antal protesterande ville hindra honom från att göra.

Tre poliser fick föras till sjukhus

Händelsen ledde till ett stort upplopp i staden. Såväl civila bilar som personbilar har både vandaliserats och brunnit, polisutrustning stals, och i samband med upploppet antändes också en byggnad.

– När polisen skulle förbereda sammankomsten möttes de av ett våldsamt upplopp. För att försöka undvika förstörelse på byggnader eller fara för liv och lem så backade vi undan för att fundera på hur vi skulle lösa uppgiften. Det var riktat mot polisen. Personen som skulle ha den tillståndsgivna sammankomsten var inte på plats då, säger polisens presstalesperson i region Öst, Johnny Gustavsson.

ANNONS

Både polis och räddningstjänst var på plats för att stävja oroligheterna och släcka bränderna, och senare på eftermiddagen hade situationen i Linköping lugnat ned sig.

Enligt polisen i Göteborg skickades även förstärkning från Polisregion Väst.

Två personer greps misstänkta för våldsamt upplopp, fem personer blev omhändertagna för ordningsstörande uppträdande och fem personer, varav tre poliser, fick föras till sjukhus med lindriga skador.

– Vi hanterade upploppet och fick inte till det här med själva sammankomsten i Linköping, säger Johnny Gustavsson.

Upploppet spred sig till grannstaden

En liknande demonstration skulle tre timmar senare, vid 18.30, genomföras i stadsdelen Navestad i grannstaden Norrköping, men polisen valde dock att ställa in denna.

– Med de erfarenheter vi har förstod vi att det skulle bli något liknande i Norrköping, med upplopp mot polis. Med utgångspunkt i det tog vi beslutet att upplösa den tillståndsgivna demonstrationen, säger Johnny Gustavsson.

Men trots detta samlades hundratals maskerade motdemonstranter under kvällen på platsen. Även här sattes bilar i brand och raketer sköts på platsen.

– Där blev det inga skadade polisen men jag räknar till ett 15-tal bilbränder. En del annan skadegörelse också, som inbrott och sönderslaget glas.

Räddningstjänsten som ryckte ut tvingades dessutom att backa undan.

– Vi blir utsatta för stenkastning mot våra släckbilar och vår personal, så vi vet inte var det här ska sluta. Det är väldigt frustrerande och man blir ledsen, sa räddningstjänstens vakthavande befäl Christian Lind till Norrköpings Tidningar.

ANNONS
Rasmus Paludan
Rasmus Paludan är en dansk politiker som är partiordförande för högerextrema partiet Stram Kurs, och var den som arrangerade de tilltänkta demonstrationerna i Linköping och Norrköping. På bilden håller han tal på en liknande demonstration på Frölunda torg i februari. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Polisen kallade in extra resurser

Även i Norrköping greps två personer för våldsamt upplopp, och enligt Johnny Gustavsson, presstalesperson vid polisen i region Öst, kan blåljussabotage också komma att bli aktuellt när man sammanställer vad som hänt.

– Det har varit en ganska intressant kväll på många sätt med tanke på att de här upploppen är riktade mot polisen och polisen är till för att ge människor rätt att uttrycka vad de vill när de har en tillståndsgiven allmän sammankomst, säger Johnny Gustavsson.

Om upploppet i Norrköping utfördes av samma motdemonstranter som i Linköping är ännu inte klarlagt, men polisen tvingades kallade in extra resurser för att hantera de båda situationerna.

– Vi bryr oss inte i sak om vad man har för åsikter så länge man inte begår brott genom demonstrationen. Jag vill inte vara medborgare i ett land där polisen bestämmer vad jag ska tycka, som grannlandet i öster, säger Johnny Gustafsson och syftar på Ryssland.

Morgan Johansson
Justitieminister Morgan Johansson (S) är en av flera politiker som kommenterat torsdagens upplopp. Bild: Jessica Gow /TT

Minister reagerar på sociala medier

Många personer har tagit till sociala medier för att uttrycka sin uppfattning om demonstrationen och upploppen, och bilder och videor visar bland annat visar hur maskerade motdemonstranter sparkar och kastar sten mot på polisfordon.

Bland de som reagerat på sociala medier finns även flera politiker, däribland justitieminister Morgan Johansson (S) som i inlägg på Twitter kallade situationen för oacceptabel.

ANNONS

”Oavsett vad man tycker om det högerextrema hatbudskap som Paludan står för, så är det oacceptabelt att reagera med detta allvarliga våld. Bra att polisen agerat resolut för att omhänderta våldsverkarna och upprätthålla ordningen”, skrev han.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS