Bild: Daniel Kihlström
Bild: Daniel Kihlström

Brand i misstänkte mördarens bostad

Den unga mannen hittades knivmördad på en gata i Helsingborg. Några dagar efter mordet häktades en man misstänkt för brottet. Fyra timmar senare brann det i en lägenhet i närheten av brottsplatsen. Medan den häktade mannen avskrivits från utredningen - och blivit ett brottsoffer - har i stället lägenhetsinnehavaren till den brinnande bostaden åtalats för mordet.

ANNONS
|

Natten den 23 februari hittades en ung man knivhuggen till döds på en gata i Helsingborg.

Allt bevittnades av en man - som inledningsvis blev misstänkt för mordet.

– Det var han som var den sista som träffade offret, vad vi då kände till. Han gick bärsärkagång i samband med att poliserna försökte gripa honom. Han lämnade en del felaktiga uppgifter, sedermera har han lämnat en del korrekta uppgifter också, säger Vice chefsåklagare Thomas Elofsson.

Dessutom hade vittnet offrets blod på sin keps.

– Utifrån vad vi visste då såg det inte så bra ut för den här mannen.

ANNONS

LÄS MER: Meddelandet efter mordet: "Jag högg ner honom"

Häktades - då började det brinna

Den 26 februari häktades mannen misstänkt för mord. Då började det brinna i en lägenhet nära brottsplatsen.

– Fyra timmar efter häktningsförhandlingen brann det, säger Thomas Elofsson och fortsätter.

– Det brann ordentligt. Jag kommer att undvika att spekulera vad som hänt. Men det har inte börjat brinna av sig själv.

I bostaden som brann bor en man i 20-årsåldern. Mannen ska ha varit närvarande vid mordet och det är han som nu åtalats för brottet.

Kan det ha börjat brinna i hans lägenhet för att bevis skulle förstöras?

– Fanns det några bevis, handfasta bevis, så har de brunnit upp, det var, så vitt jag förstått helt utbränt, säger Thomas Elofsson och fortsätter.

– Han har i förhör sagt att han tror att det är personer som vill honom illa som har eldat där. Sedan finns det personer i utredningen som säger att detta har skett för att undanröja bevis och att han varit inblandad i det själv, men jag vill undvika att spekulera i det.

Thomas Elofsson har inte varit involverad i förundersökningen rörande branden men säger att det inte har funnits tillräckligt starka misstankar mot något för att kunna leda det vidare.

ANNONS

I åtalet rörande mordet finns uppgifter om att den mordåtalade diskuterat med en person som att hans lägenheten skulle "rensas".

Pekade ut åtalade mördaren

Mannen som häktades i slutet av februari är nu helt avskriven från utredningen - det finns inga misstankar kvar mot honom.

Blodet från offret på kepsen ska ha hamnat när han försökte fly från brottsplatsen i samband med mordet. Vittnet har berättat om hur han såg knivmannen hugga offret. Han ska då själv ha blivit jagad av knivmannen och när han föll lutade sig denne över vittnet och då ska han ha fått blod på sin keps.

Vittnet har kunnat hjälpa polisen att hitta den nu åtalade mördaren. Han kunde berätta att han kände igen gärningsmannen då de tidigare träffats på Frivården i Helsingborg under hösten 2015. Genom att beskriva signalementet kunde polisen hitta identifiera den nu åtalade mördaren.

– Det var både med traditionellt polisarbete som att prata med grannarna i det hus där den misstänkte bodde. Det framkom ganska snabbt att han hade försvunnit samma natt som mordet ägde rum och det var väldigt ovanligt för han brukade alltid vara hemma, säger Thomas Elofsson och fortsätter.

– Sedan kunde vi spåra honom till Småland.

Under detta arbete ska de ha haft telefonavlyssning på mannen och då ska det ha framkommit uppgifter som talar för honom som gärningsman.

ANNONS

Och drygt tre månader efter mordet kunde han gripas.

Den nu mordåtalade mannen har dessutom bidragit till att misstankarna mot den först häktade mannen avskrivits.

– (Den mordåtalade) säger inget om den här personen skulle ha varit annat än passiv på platsen, säger Thomas Elofsson.

"Väldigt obehagligt"

Den åtalade mannen nekar till mordet.

– Han vidgår att han har kommit i delo med målsägaren men han förnekar ju att han skulle ha mördat honom. Det har handlat om en nödvärnssituation. Han blev först själv attackerad, säger Johan Sederholm, mannens advokat.

Varför flydde han efter mordet och höll sig undan i flera månader?

– Han insåg ju att det hade hänt något som var väldigt obehagligt. Att han lämnade Helsingborg kanske inte hade enbart med detta att göra, säger han och vill inte kommentera det närmare.

Förutom mord åtalas mannen för två mordförsök.

Det första mordförsöket inträffade i maj 2015. Då ville offret inte medverka i utredningen. Men när mannen sedan misstänktes för mord ändrade han sig. Mannen ska ha fått ett knivhugg i skolan.

Och det andra mordförsöket ska ha ägt rum i mars i år - det vill säga tre veckor efter att mannen misstänks ha mördat en annan man.

ANNONS

– Det som är särskilt flagrant är att han, om han nu har dödat någon, oavsett om det är uppsåtligt som jag säger eller om man kan åberopa nödvärn så är det högst anmärkningsvärt att han tre veckor senare, som jag påstår i alla fall, sätter kniven i en annan person. Annars är det tragik rakt igenom. Det är en ung person som har förlorat livet och det är gamla kamrater. Det är bara sorgligt. Vi har gjort alla ansträngningar vi kan för att lösa det, säger Thomas Elofsson.

Hotade den mördade mannen

Dessutom åtalas mannen för tre fall av olaga hot. Ett av offren är det så kallade vittnet som hotades efter att ha bevittnat mordet: "Gärningen är att anse som grov eftersom hotet för (vittnet) framstått som särskilt akut varvid även ska beaktas att han omedelbart före gärningen sett hur (den mordåtalade) stuckit ned (offret)", skriver åklagaren.

Ett annat offer är mordoffret. Fyra dagar innan han dödades ska han, enligt åklagarens misstankar ha blivit hotad "med brottslig gärning på sätt som hos denne varit ägnat att framkalla allvarlig fruktan för den personliga säkerheten". Han ska då ha riktat en kniv mor mannen.

Den här händelsen kan ligga bakom mordet, tror åklagaren.

ANNONS

– Jag misstänker ett hämndmotiv. Jag påstår att han ska ha knivhotat (offret) och det finns uppgifter som gör gällande att (offret) trots detta skulle ha slagit ner (den mordåtalade) vid det tillfället fyra dagar tidigare och då tagit en del narkotika från honom. Och det har varit en ovänskap under en viss mellan de tidigare forna vännerna. Det kan vara en sådan sak som ligger bakom.

Offret och den misstänkta mannen har som sagt varit nära vänner.

– Den som jag påstår är gärningsman och offret är gamla, goda vänner. De har inte varit så bra vänner den sista tiden, men de är ungdomskamrater.

ANNONS