Bortträngda minnen fällde pappa

ANNONS
|
-Det är förvånande. För det första kan man ifrågasätta om legitimerade utövare inom sjukvård ens borde syssla med återuppväckande av minnen, säger Rickard Sjöberg, docent i psykologi, och fortsätter:
-För det andra är tolkningen av minnena så pass svår att det är svårt att bygga ett rättsfall på den typen av uppgifter.
Fler minnen

I juni dömdes en man av Göteborgs tingsrätt till tre års fängelse för sexuella övergrepp på dottern. Övergreppen ska ha skett från det att hon var fyra år tills hon fyllde 13. Men hon mindes det först när hon var 19 år. När hon sedan började gå i terapi dök ännu fler minnen upp.

Ingen annan i familjen har sett något, men mamman tror på dottern. Pappan ska vid ett tillfälle ha stått och tvättat ett lakan, vilket rätten kopplar ihop med att dottern säger att det kommit blod på lakanet vid en våldtäkt.

"Var tillräckligt"

Rickard Sjöberg var på försvarets initiativ anlitad som expert av tingsrätten. Han säger att det inte går att slå fast vetenskapligt att bortträngning kan ske. Däremot visar forskning att falska minnen kan fås fram vid terapi. I det här fallet reagerar han särskilt på att hypnos har använts.

ANNONS
-Det innebär påtagliga risker för att skapa falska minnen och få fram en falsk övertygelse om något man varit med om.

Just nu tar hovrätten upp målet. Åklagaren Stefan Lind säger i en intervju i nästa nummer av tidningen Filter, som uppmärksammat fallet, att det var "klurigt".

-Det var naturligtvis en jättesvår avvägning att gå till åtal med en sådan här gammal gärning, där ingredienserna är lite kontroversiella. Men jag menar att de minnesbilder hon hade innan hon var på hypnosregression var så pass tydliga att det var tillräckligt.
ANNONS