Friluftslivet har fått ett uppsving efter pandemin, och paddling är ett bra sätt att njuta av naturen och samtidigt få fysisk träning. Arkivbild.
Friluftslivet har fått ett uppsving efter pandemin, och paddling är ett bra sätt att njuta av naturen och samtidigt få fysisk träning. Arkivbild. Bild: Gorm Kallestad/NTB/TT

Börja paddla försiktigt – och aldrig ensam

Fysisk träning och ro för själen, dessutom en naturupplevelse utöver det vanliga – intresset för paddling är större än någonsin. Men för nybörjaren finns en del att tänka på.

ANNONS

Efter en lång vinter inomhus – dessutom präglad av coronaisolering – kan det kännas lockande att komma ut i naturen och många drömmer om att ljudlöst glida fram i en kajak nära vattenytan.

– Folk blir entusiastiska för det ser så härligt ut när någon är ute och paddlar, men det krävs också en del kunskap för att kunna göra det på ett säkert sätt, säger Karin Sällberg, kajakledare vid Friluftsfrämjandet.

Snabb nedkylning

Det första man behöver vara medveten om är att vattnet kan vara kallt långt in på sommaren även om luften känns varm – speciellt om vi har haft en kall vår.

ANNONS

– Om man är nybörjare ska man över huvud taget inte ge sig ut när det är kallt i vattnet – i alla fall inte utan rätt utrustning och paddlings- och säkerhetskunnigt sällskap. Det är så mycket som händer med kroppen när man hamnar i kallt vatten. Vatten leder bort värme från kroppen 25 gånger snabbare än luft, så nedkylningen går snabbt och konsekvenserna kan bli ganska allvarliga, säger Karin Sällberg.

Paddla i sällskap

Enligt Friluftsfrämjandet är det viktigt att man lär känna sin egen förmåga och sina begränsningar. Börja med att göra korta turer under lugna förhållanden och ta med i beräkningen att vädret kan slå om snabbt.

– Ganska ofta kan det oväntat blåsa upp till hårdare vind och vågor och då behöver man vara mentalt förberedd på det. Välj en lugn dag när vattenytan ligger blank. I stället för att ge sig ut en hel helg kanske man ska prova en timme först, säger Karin Sällberg.

Och kanske viktigast av allt: paddla aldrig ensam.

– Ditt sällskap är din livlina ute på vattnet. Skulle du kapsejsa är det ditt sällskap som kan hjälpa dig tillbaka upp i kanoten eller ta dig in till land för att byta till torra kläder.

ANNONS

Kristina Erkenborn/TT

Fakta: Viktiga råd

Paddla tillsammans med andra – aldrig ensam.

Kontrollera väderprognosen strax före avfärd, vädret kan ändras snabbt.

Bär alltid flytväst, ta med vattentätt packade och torra ombyteskläder och en mobiltelefon, också den packad vattentätt och lättåtkomlig om du hamnar i vattnet.

Meddela någon som är kvar på land var du ska paddla och när du planerar att komma tillbaka. Lämna mobilnummer, vilken utrustning du har, färger på kläder och kanoter.

Klä dig efter vattentemperaturen, inte hur varmt det är i luften. Till kallt vatten räknas allt under 21 grader.

Räkna alltid med att du inte syns. Bär någonting som syns bra, till exempel en varselväst ovanpå flytvästen och en neonfärgad keps eller mössa.

Börja paddla under lugna väderförhållanden och i ett område som passar din nivå. Att vara ute någon timme kan vara lagom.

Håll dig nära land, speciellt om du är nybörjare.

Källa: Friluftsfrämjandet

ANNONS