Miljöpartiets Per Bolund och Märta Stenevi omvaldes som språkrör på partiets digitala kongress.
Miljöpartiets Per Bolund och Märta Stenevi omvaldes som språkrör på partiets digitala kongress. Bild: Henrik Montgomery/TT

Bolund: MP inte bara för vegetarianer

Miljöpartiet ska inte bara vara ett parti för de med solceller och de som äter vegetariskt. Det sade språkröret Per Bolund i sitt inledningstal på partiets kongress.
Han anklagar också M och SD för att ha tappat både problembilden och byxorna vad gäller klimatfrågan.

Per Bolund inledde Miljöpartiets kongress med ett tal med starkt fokus på partiets hjärtefrågor: klimat och miljö.

Han säger att stödet för klimatpolitik är större än det någonsin varit tidigare, IPCC:s rapporter visar klimatkrisens brutala verklighet.

– Den som inte får ont i magen är antingen gjord av sten – eller moderat, säger Bolund och undrar om M ens öppnat forskarnas rapporter.

För några år sedan var det få som lyssnade på experternas varningar men nu är det tvärtom, fortsätter han.

– Moderaterna och Sverigedemokraterna vill göra det billigare att släppa ut och skära ned på klimatpolitiken mitt i en klimatkris.

– De har tappat problembilden och därmed också tappat byxorna.

Grönt folkhem

Bolund ser tecken på att fler och fler vill ställa om till ett grönt samhälle och anser att MP har medvind, vilket man måste nyttja.

– Människor vill känna sig delaktiga i omställningen, den ska inte vara något ont utan något att längta till.

Miljöpartiet kommer att gå till val på att upprätta vad Bolund kallar det gröna folkhemmet. Budskapet är också att partiet strävar efter att sitta i regering en tredje mandatperiod.

– Det nya gröna folkhemmet kommer att vara annorlunda än det gamla, men det kommer att vara bättre för många fler.

Dragits med

Han är också självkritisk och talar om att MP behöver förändras till ett parti som fler känner sig välkomna i. Miljöpartiet ska inte bara för de som har solceller på taket och de som äter vegetariskt.

– Visst ska vi gå före men vi ska inte springa så långt före att människor känner att man inte hänger med. Jag har nog själv dragits med i det där.

– Det kan vara en tilltalande tanke, men vårt mål ska inte vara att spränga målsnöret först, utan det ska vara att hjälpa alla att komma i mål. Jag tycker att vi behöver tänka om här.

Inspirerad av tal

Riktig samhällsförändring behöver en dröm, säger han och tar upp Martin Luther Kings tal "I have a dream" från 1963. Miljöpartiet har varit bra på att beskriva mardrömmen, sämre på att beskriva drömmen.

Språkröret Märta Stenevi säger att partiet vill locka väljare som i dag tycker att det verkar jobbigt att ställa om samhället.

– Vi ska komma runt det och peka på att det här är ett ansvar som vi ska ta gemensamt och från statligt håll i form av investeringar för att det ska vara enkelt, lätt och attraktivt att vara en del av den gröna omställningen.

Låga opinionssiffror kan vändas när partiet är tydligt och inte backar från konflikter, säger hon.

Under den första dagen på kongressen omvaldes också Märta Stenevi och Per Bolund som språkrör för Miljöpartiet, samt Katrin Wissing om till partisekreterare. Det fanns inga motkandidater.

Fakta: Miljöpartiets kongress

Miljöpartiet håller kongress vartannat år.

Kongressen 2021 pågår den 15–17 oktober. Den hålls digitalt med anledning av coronapandemin.

Cirka 440 motioner och partistyrelsens propositioner ska behandlas. Propositionen "Nya ställningstaganden - program för social rättvisa" får en egen debatt. En annan proposition är ett politiskt handlingsprogram för nästa mandatperiod.

Partiet ska dessutom genomföra val till partistyrelse, och uppmärksamma att det blivit 40 år.

Källa: Miljöpartiet