Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, har KU-anmälts i samband med att en kvinna blev av med sitt jobb på Energimyndigheten på grund av engagemang i en klimatgrupp. Arkivbild.
Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, har KU-anmälts i samband med att en kvinna blev av med sitt jobb på Energimyndigheten på grund av engagemang i en klimatgrupp. Arkivbild. Bild: Samuel Steén/TT

Bohlin om kritiken: Fick okej att höra av mig

Ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M), slår ifrån sig kritiken som riktats mot honom i samband med att en kvinna förlorade jobbet på Energimyndigheten, rapporterar SR:s Ekot.

ANNONS

Den anställda fick gå från ett säkerhetsklassat jobb på myndigheten på grund av sitt engagemang i Rebellmammorna, som sjunger och stickar för att uppmärksamma klimatfrågan.

När det blev känt att hon var engagerad i rörelsen skrev Bohlin på X att han haft ett samtal med generaldirektören och fått veta att Energimyndigheten hade "hanterat situationen i sak".

– Mitt samtal med generaldirektören handlade om deras generella rutiner och hur man säkerställer att man inte hamnar i en situation som liknar den här igen, säger Bohlin i Ekots lördagsintervju.

Miljöpartiet anser att det väcker frågor om han påverkat hur myndigheten hanterat fallet. Om så har skett skulle det strida mot reglerna, och MP och V har KU-anmält Bohlin.

ANNONS

Ministern uppger att han fick okej från klimat- och näringsdepartementet att höra av sig till Energimyndigheten, även om den inte ligger under hans departement.

– Jag hade kontakt med klimat- och näringsdepartementet som tillstyrkte att jag talade med deras generaldirektör.

– Jag håller inte med om slutsatsen att man inte skulle kunna prata med myndighetschefer eller andra aktörer för att få information, säger han.

Rättad: I en tidigare version av texten förekom en felaktig beskrivning av hur kvinnan fick lämna jobbet.

ANNONS