Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vy över Kebnekaises sydtopp. Arkivbild.

"Blåbär" på Kebnekaise slår larm om onda knän

Oerfarna turister från södra Sverige tvingar fjällräddarna till allt fler räddningsinsatser på Kebnekaise och nivån för nödsamtal har sänkts.

Enligt Kiruna Fjällräddningskommitté har tillbuden på Kebnekaises västra led ökat i en oroväckande takt den här sommaren. Besökarantalet har ökat i flera år, men i år har vädret varit sämre än vanligt.

- Vi har haft en väldigt sen snösmältning, och det gör att det är mycket mer krävande än det brukar vara. Det är dålig sikt, dimma och många tappar bort stigen eller ramlar på halkiga stenar. Vi hade en räddningsinsats i går, och en dagen innan. I exempelvis Abisko är det inte så, där går mer folk som har fjällvana, säger Anders Bergvall, fjällräddare och medlem i Fjällräddningskommittén.

Många deppar ihop

De vanligaste räddningsinsatserna handlar om människor med skadade knän eller fötter. Många ringer också efter räddning för att de fastnat i dåligt väder, är frusna och saknar energi för att ta sig ned. Oftast handlar det om turister från södra Sverige som inte varit i fjällen tidigare. Enligt Fjällsäkerhetskommittén är det också fler än tidigare som "deppar ihop" och ringer efter hjälp i ett tidigt stadium.

- Toleransen har sänkts rejält för när man ringer om hjälp. Det blir nödläge väldigt tidigt. För 20 år sen hade vi inte alls lika många larm. Om man bestiger Kebnekaise så kommer man att få ont i knäna, men många tänker att det gör så ont att man inte kan gå och då vill man bli räddad. Flera skulle kunna kämpa vidare, säger Anders Bergvall.

Svåra att hitta

Räddningsinsatserna försvåras också av att många besökare saknar karta och kompass, vilket gör att de inte vet var de är när de ringer om hjälp.

- Vi får luddiga positioner och får försöka lista ut det själva. Jag tycker egentligen att det är positivt med så många besökare, för det skapar intresse för fjällen. Men det är tråkigt att folk har så lite förståelse för att man måste vara förberedd, säger Anders Bergvall.