Per Ahlmark i Stockholm i februari 1994.
Per Ahlmark i Stockholm i februari 1994.

Björklund: Ahlmark var en förebild

Den tidigare Folkpartiledaren och författaren Per Ahlmark, vice statsminister 1976–78, har avlidit efter en tids sjukdom.

ANNONS
|

Det var Per Ahlmarks ”inspirerande ledarskap” som gjorde att Jan Björklund gick med i Folkpartiets ungdomsförbund 1976

- Han var en principfast ideolog och en mycket skarp debattör. Både som politiker, och senare som författare, tog han kampen mot förtryck och ofrihet, säger Björklund.

Ahlmark började sin politiska karriär i Folkpartiets ungdomsförbund, och har i sina memoarer beskrivit hur han påverkades av att Sovjetunionen krossade Ungernrevolten 1956. Han blev vald till ledare för ungdomsförbundet 1960 och satt på posten i två år.

ANNONS

- Jag blev medlem i Folkpartiet 1965 och då tillhörde han ju redan ledningen på något sätt och var en av dem man såg upp till, säger Bengt Westerberg, som blev partiets ledare efter Ahlmark och Ola Ullsten.

Per Ahlmark valdes som Gunnar Heléns efterträdare när den sistnämnde avgick som partiledare 1975. Året efter fick Sverige en borgerlig trepartiregering.

Ahlmark fick posten som vice statsminister samt arbetsmarknadsminister. Den fem år yngre Bengt Westerberg anställdes som politiskt sakkunnig.

- Man kan säga att det var det som ledde till att jag blev partiledare själv, säger Westerberg.

Vid årsskiftet 1977–1978 beslutade sig Per Ahlmark för att avgå från regeringen och partiledarposten, efter att ha drabbats av en personlig tragedi.

"Varm och kännande"

Efter sin politiska karriär var han verksam som författare och debattör, och gav ut bland annat diktsamlingar, debattböcker och en roman. Han var hårt slående kolumnist i Expressen till 1995 och i Dagens Nyheter 1997–2007. Ahlmark kunde då beskylla vänsterdebattörer för att krypa för kommunistdiktaturer. Han tog också ofta stark ställning för Israel och USA – och kunde då i gengäld anklagas för en hökaktig ensidighet.

ANNONS

I början av 2000-talet argumenterade han också envist för att väst skulle invadera Irak.

- Han var tydlig och stod för sina idéer vilket också innebar att han var kontroversiell, konstaterar Jan Björklund.

Ahlmarks memoarer kom ut 2011 under namnet "Gör inga dumheter medan jag är död!" – en uppmaning till nyliberaler.

Per Ahlmark var den första Folkpartiledare som Maria Leissner, FP-ledare mellan 1995 och 1997, träffade som ung liberal i Göteborg. Hon blev särskilt berörd av ett tal som Ahlmark höll.

- Han imponerade på mig, jag blev tagen av hans ideologiska glöd, hans talekonst, hans förmåga att entusiasmera, säger hon.

"Passionerad demokrativän"

Birgitta Ohlsson (L), riksdagsledamot och tidigare EU-minister, hade kontakt med Ahlmark in i det sista.

- Det man vill lyfta fram med Pers livsgärning är att han var en så passionerad demokrativän, säger hon dämpat efter beskedet om hans bortgång.

ANNONS

- Han var väldigt tydlig mot olika fundamentalistiska ideologier, som ingen annan politiker har varit på det sättet.

- Han var också en väldigt uppmuntrande person, aldrig rädd för starka kvinnor. Han stöttade mig, backade upp mig väldigt ofta, och sa att man skulle förvandla sorg till vrede, våga ta strid för det man tror på.

För bara drygt en vecka sedan gick Ola Ullsten – som alltså var partiledare mellan Ahlmark och Westerberg, 1978–83 – bort.

- Det här var otroligt ledsamt, att bara under några veckors tid har Per och Ola Ullsten gått bort, säger Maria Leissner.

"Lysande debattör"

Men mycket av det de tog upp, då de ledde rörelsen Unga liberaler gav avtryck som märks än i dag, tycker Westerberg.

ANNONS

- De drev ju frågor som då uppfattades som väldigt radikala, till exempel jämställdhetspolitik, internationell biståndspolitik och sådana frågor, där både Ola och Per var väldigt aktiva.

Ulf Adelsohn, tidigare ledare för Moderaterna, minns Per Ahlmark som en lysande debattör mot Socialdemokraterna. Men ett samtal i en bil har särskilt etsat sig fast i hans minne.

- Så sa han: Hinnan mellan liv och död är så tunn. Det har jag burit med mig, säger Ulf Adelsohn till Aftonbladet.

Per Ahlmark blev 79 år gammal.

TT

ANNONS