Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Björn Söder (SD) nedröstad – Vänsterpartiet får talmanspost

Sverigedemokraten Björn Söder förlorade striden om att få en vice talmanspost i riksdagen. Moderaten Andreas Norlén valdes däremot med bred marginal till ny talman.

Normalt sett orsakar inte valet av vice talmän någon dramatik, de fördelas efter partiernas storlek. Enligt praxis ska posten som andre vice talman gå till det tredje största partiet, vilket är Sverigedemokraterna.

Men Vänsterpartiet, som inte kan acceptera att Björn Söder utses till vice talman igen, lanserade motkandidaten Lotta Johnsson Fornarve som även fick Socialdemokraternas och Miljöpartiets röster.

Besviken Åkesson

- Det är otroligt svagt, särskilt av Moderaterna. Vi släpper fram deras kandidat till talman och de släpper fram en kommunist till posten som andre vice talman. Det är svagt, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson efter att Björn Söder förlorat till Johnsson Fornarve.

Om Alliansen hade röstat för Söder i stället för att rekommendera nedlagda röster hade Söder klarat sig.

Björn Söder nominerades då i stället till posten som tredje vice talman mot Centerpartiets Kerstin Lundgren. Men han förlorade även den omröstningen.

- I valet mellan Centern och Sverigedemokraterna är valet enkelt för Socialdemokraterna, sade S gruppledare Anders Ygeman före omröstningen.

Inför omröstningen framhöll SD:s gruppledare Mattias Karlsson att när nu alla övriga talmän byts ut, så skulle Söder stå för erfarenhet och kontinuitet.

Mindre dramatik

Karlsson hävdar att Björn Söder fått utstå lögner och påhopp under åren som andra vice talman och som nått anständighetens gräns.

- Den gränsen är nådd nu, säger han.

Mindre odramatiskt blev det när moderaten Andreas Norlén valdes till ny talman. Det behövdes bara en valomgång eftersom han även fick stöd av Sverigedemokraterna. Norlén valdes med 203 röster mot 145 över Socialdemokraternas kandidat Åsa Lindestam. Hon valdes i stället till förste vice talman.

En av Andreas Norléns första uppgifter blir att ta beslut om när den obligatoriska statsministeromröstningen ska hållas, den när Alliansen vill avsätta statsminister Stefan Löfven. Moderatledaren Ulf Kristersson vill att omröstningen ska ske så fort som möjligt, gärna redan på tisdagen.

- Det finns inget skäl att vänta, kan den äga rum fort så tycker jag att det vore en fördel. Jag och alla Allianspartier anser att det vore bra att inte skjuta det på framtiden, säger Kristersson.

Hur snabbt en omröstning kan utlysas beror till en del på hur lång tid dagens talmansval tar.

- Jag räknar med att vi kommer att hålla på med voteringarna i fem, sex timmar i alla fall, säger Beatrice Ask (M).

Ny statsministerkandidat

Hon ska tillsammans med Eskil Erlandsson (C) bistå i omröstningarna av ny talman i egenskap av ålderspresidenter, det vill säga de ledamöter som suttit längst i riksdagen och vid vissa tillfällen får träda in som talmän.

Stefan Löfven har hittills sagt att han inte har några planer på att avgå innan han sannolikt röstas ned av Alliansen och Sverigedemokraterna.

Om han avsätts blir det sedan Andreas Norlén som har uppdraget att vaska fram ett förslag till statsminister och regeringsbildare.

Krav på budgetstöd

Enligt Liberalernas partiledare Jan Björklund kan en Alliansregering inte ta stöd av Sverigedemokraterna för att få igenom en budget.

- Det krävs blocköverskridande samarbete, säger Jan Björklund till journalister i riksdagen inför uppropet och talmansvalen.

Han säger också att en Alliansregering inte kan tillträda utan att veta att den regeringen får igenom sin budget.

- Det bör vara ett krav, säger Björklund och återkommer flera gånger till att budgeten inte kan hänga på stöd från SD eftersom samtliga fyra Allianspartier har sagt att de inte tänker samarbeta med SD.

Fakta: Fyra ska utses

Det är partigrupperna som nominerar kandidater till talmansposterna. Själva valet äger rum efter uppropet i riksdagen den 24 september.

Först väljs talman, därefter förste vice, sedan andre vice och slutligen tredje vice talman. Det är den så kallade ålderspresidenten, alltså ledamoten med längst tid i riksdagen, som förrättar valet.

Om enbart en kandidat är nominerad sker valet utan omröstning.

Om flera kandidater är nominerade gäller följande:

Om någon riksdagsledamot begär omröstning så sker valet med slutna sedlar. Den kandidat som får mer än hälften av rösterna är vald.

Om ingen kandidat får mer än hälften av rösterna blir det en ny omröstning. Den kandidat som får mer än hälften av rösterna är vald.

Om ingen av kandidaterna får mer än hälften av rösterna sker en omröstning mellan de två kandidater som fick flest röster i den andra omröstningen. Kandidaten som får flest röster är vald.

Källa: Riksdagen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.