Birgitta Ohlsson utmanar Jan Björklund om partiledarposten i Liberalerna. Arkivbild.
Birgitta Ohlsson utmanar Jan Björklund om partiledarposten i Liberalerna. Arkivbild.

Björklunds varning för splittring avfärdas

ANNONS
|

Jan Björklund överraskades av Birgitta Ohlssons besked om att hon utmanar honom om partiledarposten. Han hade tänkt ägna tiden fram till partiets landsmöte i november åt att avsluta det förändringsarbete som sattes i gång efter valförlusten 2014.

Nu är han rädd att kampen mellan honom och Birgitta Ohlsson kommer att suga all energi och kraft ur partiet.

- Det är nu ett val vi måste göra, ska vi använda sex månader till personfrågor eller att diskutera den nya politiken vi ska möta väljarna med, säger Björklund.

ANNONS

- Jag är taggad och vill leda partiet och vinna valet. Jag hoppas att länsförbunden ger besked och att vi inte får en sex månader lång process, för den kommer att vara skadlig.

Locka unga

Birgitta Ohlsson själv tror att hon kommer att kunna locka fler unga och kvinnliga väljare till partiet än vad Björklund kan. Hon vill ha "raka rör och mer socialliberala inslag".

- Jag vill inte överdriva de ideologiska skillnaderna mellan mig och Björklund. Men jag tror att det handlar väldigt mycket om tonläget, tyngdpunkten och tonvikten, sade hon när hon på torsdagskvällen meddelade sitt beslut i Aktuellt-studion.

Efter Ohlssons besked har flera av partiets länsförbund uttryckt sitt stöd för den ena eller andra kandidaten. De allra flesta för Jan Björklund. Endast två av de 21 länsförbunden har hittills nominerat Ohlsson: Uppsala län och Örebro län.

ANNONS

De tunga distrikten Skåne och Västsverige sluter upp bakom Björklund, men partiets tredje maktfaktor – Stockholms län – har ännu inte satt ner foten. Västerbotten som var ett av två länsförbund som 2015 stod bakom Birgitta Ohlsson stödjer nu Jan Björklund. Jönköpings län har också ändrat sig sedan 2015 och vill att Jan Björklund ska vara kvar över valet.

Ärlig process

HBT-Liberaler Mälardalen beslutade på fredagen att nominera Birgitta Ohlsson.

- Hon är väldigt stark när det gäller liberala kvinnofrågor, stark när det gäller jämställdhet, stark i HBTQ-frågor och var en utmärkt EU-minister, säger Anna Eling, ordförande för HBT-Liberaler Mälardalen och Liberala kvinnor Dalarna, till TT.

Eling avfärdar Björklunds anklagelser om personkonflikter och framhåller det ska vara öppna dörrar när det gäller partiledarvalet, precis som för andra poster.

- Det handlar om att ha en ärlig och öppen process. Det hjälper inte att vi snackar om demokrati om vi inte har demokrati även på insidan. Många är rädda eftersom det är val nästa år. I min värld är det en överdriven rädsla, säger hon.

ANNONS

Stöd från Bryssel

EU-kommissionären Cecilia Malmström, som har stort förtroende internt, sluter upp bakom partiledaren. Hon hälsar till TT genom sina medarbetare i Bryssel att hon anser att Jan Björklund gör ett bra jobb och bör leda Liberalerna i nästa valrörelse. Själv är hon inte intresserad av att ta över hans jobb, något som det har spekulerats om.

Flera länsförbund säger till TT att de nu vill fokusera på politik. Pär Johnson, ordförande i Skaraborg, är en av dem.

- Tajmingen är dålig. Vi har hållit på i två och ett halvt år för att ta fram ny partipolitik som vi ska ta på landsmötet. Det är den vi vill föra fram och få fokus på, inte på personer, säger han.

Även Jonas Andersson, ordförande för Liberalerna i Västsverige, tycker att Birgitta Ohlsson valt en olycklig tidpunkt.

- Det finns en risk att det både splittrar partiet och tar tid och kraft från annat, säger Andersson.

ANNONS

Han tycker inte att den sakpolitiska skillnaden är så stor mellan Jan Björklund och Birgitta Ohlsson. Profilen är likartad i EU-, försvars- och Natofrågor.

- Det är bara en fråga där de tycker olika som politiker och det är frågan om religiösa friskolor, där Birgitta tycker att det är viktigt att man också får starta nya religiösa friskolor, säger Andersson.

TT

Fakta: Jan Björklund vs Birgitta Ohlsson

Länsförbunden har nu börjat nominera vem de vill ha som partiledare. Nomineringstiden går ut den 23 augusti.

Hittills har två av 21 länsförbund nominerat Birgitta Ohlsson: Uppsala län och Örebro län.

Skåne, Västsverige och Stockholms län har lika många mandat tillsammans som övriga 18 har ihop.

Alla länsförbund har inte haft formella nomineringsmöten ännu men bland andra följande länsförbund uttalar stöd för Jan Björklund: Skåne, Västsverige, Västerbotten, Västmanland, Kalmar, Norrbotten och Skaraborg. Även Liberala kvinnoförbundet stödjer honom.

Flera förbund med Stockholms län i spetsen är inte klara med den interna processen och vill inte tala om vilken kandidat de stödjer.

Landsmötet hålls den 17–18 november i Västerås.

ANNONS