Liberalernas Birgitta Ohlsson intervjuas om den senaste tidens turbulens kring hennes uttalande. Arkivbild.
Liberalernas Birgitta Ohlsson intervjuas om den senaste tidens turbulens kring hennes uttalande. Arkivbild.

Birgitta Ohlsson lämnar politiken

Birgitta Ohlsson (L) ger upp kampen mot Liberalernas partiledare Jan Björklund och väljer att lämna politiken.

ANNONS
|

Jan Björklund fick flest röster när Liberalerna i Stockholms län på fredagen höll en rådgivande omröstning om hur riksdagslistan till valet ska se ut. Birgitta Ohlsson, som utmanat Björklund om partiledarposten, kom tvåa.

Av de röstande anser 779 att Björklund ska stå överst på listan medan 610 tycker att Ohlsson ska göra det.

Partiledarvalet avgörs på landsmötet den 17–18 november i Västerås. När nomineringstiden gick ut den 23 augusti hade 13 länsförbund nominerat Jan Björklund, två nominerat Birgitta Ohlsson och en handfull – däribland Stockholm – inte nominerat någon alls eftersom det väger för jämnt mellan de båda kandidaterna.

ANNONS

Birgitta Ohlsson lämnar sina uppdrag i partiledning och partistyrelse, men kommer sitta kvar i riksdagen "tills vidare".

"Beklagar att Birgitta Ohlsson lämnar politiken. Hennes kunskaper och engagemang har gjort skillnad.", skriver Jan Björklund på Twitter.

Upplevt starkt stöd

"Jag har inte levererat tillräckligt stöd för min kandidatur och tar förlusten som en kvinna och drar tillbaka min kandidatur", skriver Birgitta Ohlsson i en debattartikel på Expressen debatt. Till TT säger Ohlsson att hon ändå upplevt att hon haft ett starkt stöd, även om en del inte vågat visa det utåt.

- Jag visste att det skulle bli svårt och tungt, och nomineringar kanske inte alltid är detsamma som ombud och medlemmar tycker, säger hon och fortsätter:

- Många som gett mig stöd bland ombud har sagt att det inte får komma ut.

Inget nytt parti

Svend Dahl, statsvetare och chef för Liberala nyhetsbyrån, tror inte att Liberalerna kommer att tappa väljare på Birgitta Ohlssons besked. Däremot kan det få andra konsekvenser.

ANNONS

- Jag tror inte på något stort väljartapp för Liberalerna efter det här, utan frågan är om Jan Björklund kommer att entusiasmera de väldigt entusiastiska Birgitta Ohlsson-supportrar som finns i partiet, som nu ser sin kandidat försvinna.

Birgitta Ohlsson, som varit riksdagsledamot sedan 2002 och var Sveriges EU-minister samt demokratiminister mellan 2010 och 2014, ser inte sin framtid i något annat parti.

- Verkligen inte. Nej, det finns inte på kartan.

TT

Fakta: Birgitta Ohlsson

Född 1975 i Linköping, riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson i Liberalerna.

EU-, demokrati- och konsumentminister i Alliansregeringen 2010–2014.

Förbundsordförande Liberala kvinnor, styrelseledamot i Sida 2002–2010.

Förbundsordförande för Liberala ungdomsförbundet 1999–2002.

Källa: Liberalerna

ANNONS