Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisen upprättade stora avspärrningar under mannens vansinnesfärd. Arkivbild.
Polisen upprättade stora avspärrningar under mannens vansinnesfärd. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Bilrånare tokkörde och demolerade 14 lokaler

Mannen rånade offer på bilar runt om i Stockholm och demolerade 14 lokaler i Farsta centrum. Nu är han anhållen.
– Det är en spektakulär form av brottslighet, sammanfattar Ola Österling vid polisen vansinnesfärden.

Mannen, som är i 35-årsåldern, började med att tilltvinga sig en bil i Upplands Väsby norr om Stockholm vid halv femtiden på söndagsmorgonen. En stund senare dök han upp i Tensta.

– Där tog han en ny bil och gav en man ett knytnävsslag i ansiktet så att han fick uppsöka sjukvård, berättar polisens presstalesman Ola Österling.

I hög fart for mannen söderut, nästa larm kom från Farsta centrum i södra Stockholm.

– Där har han backat in i entrén till polisens lokaler, sedan kört framåt och in i t-banans entré. Sedan körde han i in i flera andra lokaler och butiker, totalt drabbades 14 lokaler, säger Österling.

Bilen var vid det laget ganska demolerad. Mannen fortsatte emellertid till Sköndal där han vid halv sextiden attackerade en ny bilförare med stryptag och stal dennes bil. Sedan gick färden norrut igen på Nynäsvägen.

– Vid det laget hade vi bra uppsikt över färden och vi kunde fånga in honom i polisens "trål" vid Gullmarsplan. Han fortsatte att göra motstånd och backade in i en polisbil men vi kunde gripa honom efter handgemäng.

Efter förhör anhölls mannen. Brottsrubriceringarna är grov vårdslöshet i trafik, grov skadegörelse, försök till grovt våld mot tjänsteman och rån.

– Vi håller på att kartlägga den anhållne nu. Hans beteende är ju lite udda. Det ska i alla fall ha gått bra för alla inblandade, säger Ola Österling.