Utrikesminister Tobias Billström (M). Arkivbild.
Utrikesminister Tobias Billström (M). Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT

Billström vill ha förklaring från Ungern

Utrikesminister Tobias Billström (M) har ännu inte fått veta varför Ungern ser ut att dela på Sveriges och Finlands Natoansökningar.
– Om det skulle bli verklighet tycker jag att det fordras en förklaring från den ungerska sidan, säger han.

ANNONS
|

Mycket tyder på att Ungern gör som Turkiet och delar på Finlands och Sveriges Natoansökningar.

Det ungerska parlamentet väntas rösta om Finlands medlemskap på måndag. Men Sverige får vänta – oklart hur länge.

– Nu när Natos generalsekreterare sagt att den finska ansökan kommer att ratificeras så kommer vi naturligtvis att söka kontakt med Ungern för att veta varför den här separationen äger rum och när vi kan förvänta oss ratificering av den svenska ansökan, säger Tobias Billström.

Fidesz i Stockholm

Han understryker att en parlamentarisk delegation från regeringspartiet Fidesz var i Stockholm den 7 mars. Då framfördes inga invändningar mot Sverige.

– De förklarade att man välkomnade Sverige in i Nato och ser alla styrkor och förmågor vi kommer att ta med oss in i Nato och att man utgick från att man skulle rösta för ett svenskt medlemskap.

ANNONS

Ännu har Billström inte fått någon officiell bekräftelse på att Ungern delar på länderna. Men om det sker vill han ha en förklaring.

– Om det skulle bli verklighet tycker jag att det fordras en förklaring från den ungerska sidan.

När Natotoppmötet i Madrid hölls förra sommaren godkände 30 av 30 medlemsstater att Sverige skulle bli inbjudna till Nato, även Ungern, framhåller Billström.

– Vi har inte upprättat några särskilda överenskommelser med Ungern på det viset som vi har gjort med Turkiet, och det har aldrig framförts några särskilda krav från Ungern mot Sverige. Så jag ställer mig frågande till en sådan här utveckling.

Tobias Billström är trots allt övertygad om att Sverige blir medlem i Nato till toppmötet i Vilnius i juli.

– Jag känner mig övertygad om den här utvecklingen.

S: Dubbelt bakslag

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) studsar till på att Billström är så tvärsäker.

– Jag reagerade när han sade så och utgår från att han har grund för att säga så. Och det är ju bra.

Hon tycker att det är jättekonstigt att Ungern nu ser ut att dela på Finland och Sverige. Ungern och Turkiet gör livet svårare för Nato eftersom Natos territorium blir svårare att försvara när bara Finland är med, säger hon.

ANNONS

– Det finns ingen logik i det alls.

– Det är dubbelt bakslag för regeringen. Det är naturligtvis inte bra och inte bra för EU:s sammanhållning heller. Så det blir ju en bomb i EU, säger Magdalena Andersson.

ANNONS