Beslut om Nato-medlemskap snabbas på

Den svenska Nato-rapporten tidigareläggs med två veckor och presenteras den 13 maj. Regeringen har i dag kommit överens med oppositionen. Samtidigt står det klart att ett eventuellt finskt ja till Nato kommer att vägas in.
– Det får naturligtvis stor betydelse för vår analys, säger utrikesminister Ann Linde (S) till TT.

ANNONS
|

Kriget i Ukraina har skapat diskussioner om ett svenskt medlemskap i Nato. Strax efter lunch i dag, torsdag, satte sig riksdagens partier i ännu ett möte för att avhandla frågan.

Socialdemokraternas ledning planerar ett nytt möte om medlemskap i Nato redan i morgon, uppger Aftonbladet. En rad interna medlemsmöten ska också hållas de närmaste veckorna.

Tryck från Finland

Finland blev redan i förra veckan klar med sin säkerhetspolitiska analys, och riksdagen debatterade analysen på onsdagen. Tanken för Sveriges del var att en liknande rapport ska vara klar senast i slutet av maj, men på torsdagen stod det klart att regeringen ville snabba på processen.

ANNONS

– Den politiska situationen och den militära situationen i Ukraina fortsätter ju att försämras. Dessutom har man i Finland kommit ut med sin analys, så det finns ett starkt tryck på att även vi i Sverige ska komma med vår analys, säger Ann Linde till Ekot.

Under torsdagens möte enades de politiska partierna om att tidigarelägga den svenska analysen med två veckor. Den kommer därmed att presenteras den 13 maj i stället för den sista maj som planerat.

Efteråt framhöll Ann Linde att Finlands beslut kommer att väga tungt i Sverige. Hon slog också fast att allt i nuläget pekar på att vårt grannland landar i en ansökan om medlemskap i försvarsalliansen. Om den svenska analysen kommer att innehålla en rekommendation kunde hon inte säga.

– Vi är inte helt klara med hur slutprodukten kommer att se ut, vi diskuterar det fortfarande, säger Linde till TT.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) ser det dock inte som att Finland skjuter Sverige framför sig om Nato.

– Vår process är svensk, i genuin bemärkelse, och utgår från hur olika saker i vår omgivning påverkar svensk säkerhet. Det är det vi håller på med i den här rapporten, säger han till TT.

ANNONS
Hans Wallmark (M) säger att en Nato-ansökan kan lämnas in redan i maj om S svänger.
Hans Wallmark (M) säger att en Nato-ansökan kan lämnas in redan i maj om S svänger. Bild: Fredrik Sandberg/TT

M: Sverige kan ansöka i maj

Moderaterna har drivit på för att den svenska säkerhetsanalysen ska snabbas på. Enligt partiets utrikespolitiske talesperson Hans Wallmark kan en snabbare svensk process möjliggöra att en Nato-ansökan kan lämnas in tidigare. Först måste dock Socialdemokraterna bestämma sig i frågan, poängterar han.

Men om S landar i ett ja kan det gå fort.

– Då skulle man kunna lämna in en ansökan före maj månads utgång och så kan man manifestera det i samband med Natos toppmöte i Madrid i slutet av juni. Det skulle innebära att vi, Sverige och Finland som är de enda allianslösa länderna i Norden, skulle välja samma säkerhetspolitiska lösning som Danmark, Norge och Island. Det skulle medverka till att öka säkerheten i vår del av världen, i Östersjöområdet.

LÄS MER:Då kan Sverige bli Putins måltavla – attacker pågår redan

LÄS MER:Historisk Natodebatt i Finlands riksdag

LÄS MER:Vi är på väg in i Nato – men ingen berättar varför

ANNONS