Bert Karlsson varslar 500 anställda

Bert Karlssons bolag Jokarjo, som driver boenden för asylsökande, har varslat 90 procent av sina anställda. 40 av de 44 asylboenden som bolaget äger, kommer att läggas ned.  – Det här är tre gånger värre än Ericsson, säger Bert Karlsson.

ANNONS
|

Anledningen ska vara dennya politiken gällande asylboenden.

"Just nu är det färre som behöver ett boende än antalet som myndigheten har tillgängligt. Därför avvecklas det antal myndigheten har för många av", skriver Migrationsverket på sin hemsida.

Många boendeplatser drivs av privata leverantörer som upphandlats i en särskild ordning, därför måste Migrationsverket också avveckla i en särskild ordning. Enligt lagen om offentlig upphandling ska den senast gjorda upphandlingen avvecklas först.

40 boenden läggs ner

Enligt Bert Karlsson är det 500 anställda som berörs.40 av bolagets 44 boenden kommer att läggas ner.

– Det här är ju tråkigt för alla. Särskilt för de asylsökande. Jag har ju blivit lite kompis med flera av dem och det är roligt att se att de kommer in i samhället.

ANNONS

Han fortsätter:

– Migrationsverkets beslut kommer att ha svåra konsekvenser för samhället. Det handlar om 10 000personer som blir av med sina jobb. Kommunerna kommer att gå på knäna.Det här är typiskt skrivbordspolitik och har ingenting med mänsklighet att göra. Det blir tre gånger Ericsson.

Andra har uttryckt oro

Migrationsverket har som ambition att omflyttningen ska ske med respekt för de personer som berörs. Bland annat vill Migrationsverket låta barn i Götene kommun gå färdigt höstterminen innan de flyttas till en ny ort.

– Men vi kan inte lova något, säger Anders Ekström som chef på migrationsverket i Skaraborg, till NLT.

Han harprecis påbörjat arbetet med att kartlägga individuella behov hos dem som ska flytta. Liksom Bert Karlsson är han orolig för utvecklingen.

–Vårt område drabbas hårt och det kommer bli tufft att hitta nya platser, säger Anders Ekström.

ANNONS