Att fusk med asylberättelser förekommer är inget nytt, enligt Migrationsverket.
Att fusk med asylberättelser förekommer är inget nytt, enligt Migrationsverket.

Bekräftar uppgifter om falska asylberättelser

Att människor kan köpa falska asylberättelser för att få uppehållstillstånd i Sverige förekommer, bekräftar Migrationsverket. Men uppgifterna förändrar inte myndighetens sätt att arbeta med asylutredningar.

ANNONS
|

Ekot i Sveriges Radio har pratat med personer som fått uppehållstillstånd efter att ha köpt en asylberättelse. Det finns även sajter som erbjuder asylberättelser och dokument som stärker dem, samt träning för att göra uppgifterna trovärdiga.

- Jag fick köpa en regimkritisk blogg som varit aktiv i flera år. Jag fick ta över den och så hjälpte de mig att uppdatera den som om den alltid varit min, säger en man som skulle utvisas till Iran, men som efter att ha köpt en asylberättelse fick uppehållstillstånd, till Sveriges Radio.

ANNONS

Migrationsverket bekräftar att det förekommer fusk.

Påverkar inte utredningar

- Det som Ekots granskning visar är det vi känner till, det vill säga att sådana saker förekommer. Men i vilken omfattning och hur utbrett det är tror jag att man ska vara försiktig med att dra några slutsatser om, för det vet vi inte, säger Fredrik Bengtsson, kommunikationschef på Migrationsverket, till TT.

Men vetskapen påverkar inte myndighetens sätt att utreda människors asylskäl, enligt Bengtsson.

- Det som rapporteras av Ekot låter både systematiskt och väl genomtänkt. Men det förändrar inte vårt sätt att arbeta med utredningar. Det vi måste göra är att gå blankt in i varje utredningssituation. Skulle vi utgå från att en berättelse är felaktig eller att det finns något skumt bakom så är risken att vi landar fel i beslutet.

Utnyttjar människor

Han säger att Migrationsverket har väl utvecklade metoder för att undersöka falska handlingar, men att det är omöjligt att bygga upp ett rättssäkert system som är vattentätt mot fusk.

ANNONS

- Överallt där människor kan tjäna pengar på att människor är i nöd eller vill söka sig en bättre framtid, där förekommer den här typen av saker. Det är allt från avancerade människosmugglingsresor med tillhörande historier, till i detta fall ett mer systematiskt agerande, säger Fredrik Bengtsson.

TT

ANNONS