Bästa bilden av Ultima Thule, ihopplockad från nio separata fotografier. Upplösningen är ungefär 33 meter per pixel, skriver Nasa.
Bästa bilden av Ultima Thule, ihopplockad från nio separata fotografier. Upplösningen är ungefär 33 meter per pixel, skriver Nasa.

Bästa bilden på rymdgubben bortom Pluto

Upplösningen är blygsamma 33 meter per pixel, och fotona tog nästan två månader på sig att nå jorden. Men Nasa jublar ändå över de bästa bilderna vi lär få se på Ultima Thule, den mystiska "snögubben" i solsystemets mörka utkanter.

ANNONS
|

Bilderna av "det mest primitiva objekt en rymdsond någonsin stött på" togs när sonden New Horizons passerade som närmast den 1 januari i år, skriver USA:s rymdmyndighet Nasa.

Redan förbiflygningen beskrevs som en historisk bedrift, och Nasa jublar nu över att man dessutom lyckades ta bra bilder.

- Bullseye! utropar New Horizons-chefen Alan Stern enligt Nasas kommuniké.

ANNONS

- För att få dessa bilder var vi tvungna att veta precis var lilla Ultima och New Horizons befann sig – ögonblick för ögonblick – när de passerade varandra i en hastighet av över 50000 kilometer i timmen i Kuiperbältets svaga ljus, miljarder kilometer bortom Pluto.

Sex timmar

Att styra sonden i realtid går inte, eftersom det även med ljusets hastighet tar sex timmar för signalerna mellan sonden och jorden.

- Detta var mycket svårare än något vi försökte oss på vid passagen förbi Pluto 2015.

Ultima Thule ser ut lite som en snögubbe, där två klotliknande strukturer sitter ihop, den ena betydligt större än den andra. Totalt är den 31 kilometer lång, där den större (19 kilometer i diameter) kallas Ultima och den lite mindre (14 kilometer) kallas Thule.

Nästa rymdbumling

Antagligen har den bildats vid en kollision i ganska låg fart i solsystemets gryning. Men Nasa-forskarna ska nu närstudera bilderna i jakt på fler ledtrådar.

ANNONS

- En del av de detaljer vi nu ser på Ultima Thules yta liknar inte något objekt vi någonsin studerat tidigare, säger Alan Stern.

New Horizons fortsätter nu ut i mörkret. Som framgår på sondens webbplats är nästa spännande objekt att titta på något som går under namnet "2011 JX31". Men vad det är för rymdbumling vet vi inte förrän ungefär i mitten av 2020.

TT

Fakta: Sonden New Horizons

New Horizons väger 385 kilo och är ungefär lika stor som ett piano. Den färdas i drygt 50000 kilometer i timmen.

Rymdsonden sköts upp av Nasa från Cape Canaveral i Florida den 19 januari 2006.

Den 14 juli 2015 blev farkosten den första att nå Pluto, dess månar och andra djupfrysta objekt i Kuiperbältet.

Sonden är utrustad med sju olika vetenskapliga instrument för att kunna studera himlakroppars atmosfär, yta och innandöme.

Den 1 januari 2019 passerades Ultima Thule. Nasas Voyagersonder har färdats längre ut i rymden, men en farkost har aldrig tidigare besökt en himlakropp på så "litet" avstånd. De nu översända bilderna togs från 6600 kilometers håll, och som allra minst var avståndet 3500 kilometer.

Källa: Nasa

ANNONS