Barnen från släktgården i Halland hittade av polis

När barnen skulle omhändertas av socialtjänsten försvann familjen från släktgården i Halland. Sedan dess har de varit spårlöst försvunna. Nu har barnen hittats och omhändertagits av polis under en insats i Dalarna, skriver DN.
– Vi handplockade ett antal poliser som vi ansåg var synnerligen lämpliga på att hantera barn, säger Lars Hedelin vid polisen i Bergslagen till DN.

ANNONS
|

Sju barn från totalt två familjer har levt så gott som isolerade från omvärlden på en släktgård i Halland, vilket Dagens Nyheter avslöjade förra veckan. Under en längre tid har myndigheter tagit emot flera orosanmälningar gällande barnen, bland annat på grund av att de saknats i skolan trots att flera av barnen omfattas av skolplikt.

Barnen har inte heller haft någon kontakt med vården och tandvården – den yngsta flickan som är två år saknar personnummer och finns inte registrerad hos någon myndighet alls.

Efter ett LVU-beslut, lagen om vård av unga, åkte polis tillsammans med insatsstyrkan till gården i Halland för att omhänderta barnen i den ena familjen. Men när de kom fram var familjen spårlöst försvunnen.

ANNONS

Omhändertogs i Dalarna

Men nu, efter cirka två månader, har familjen hittats i Dalarna. Enligt DN omhändertogs barnen under en polisinsats i söndags. Enligt polisen var det socialtjänsten som hittat familjen och låg bakom omhändertagandet även den här gången.

– Vi handplockade ett antal poliser som vi ansåg var synnerligen lämpliga på att hantera barn. Vi valde att komma dit i civilklädda kläder så att insatsen skulle vara så odramatiskt som det bara gick. Insatsstyrkan deltog inte. Vi vill inte säga något mer om insatsen utan hänvisar till socialförvaltningen, säger Lars Hedelin, presstalesperson vid polisregion Bergslagen till DN.

Alla fyra barnen i familjen omfattas av LVU-beslutet och ska omhändertas, men för DN vill Lars Hedelin inte gå in på utfallet av ärendet.

Förslaget: Olagligt att föra bort barn i samband med LVU

När barnen skulle omhändertas första gången hann inte föräldrarna delges domen innan de valde att gå under jorden med barnen. Barnen kunde därför inte efterlysas av polis, vilket i efterhand kritiserats.

Regeringen presenterade därefter ett förslag till en lagändring som ska göra det straffbart att föra bort ett barn som ska omhändertas. Det skulle då rubriceras som ”egenmäktighet med barn”.

– Möjligheten för socialtjänsten att ta hand om och placera barn mot vårdnadshavares samtycke finns till för att skydda barnen från att fara illa. Om man då som vårdnadshavare i stället för bort barnen så är det lika illa oavsett om det sker före eller efter att beslutet verkställts, sa socialminister Lena Hallengren (S) till DN vid ett tidigare tillfälle.

ANNONS

LÄS MER:Flera barn misstänks ha hållits isolerade på halländsk släktgård

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS