Barn och mamma har fallit överbord på Polenfärjan

En kvinna och en sjuårig pojke föll överbord från Stena Spirit på Östersjön under torsdagseftermiddagen. Efter en stor sökinsats kunde båda två lokaliseras i vattnet – omkring en timme efter larmet. På fredagen meddelade polska medier att både mamma och sonen dött.
– När de vinschades upp var de inte kontakt- eller talbara. Det påbörjades HLR i transporten in till sjukhus, säger Lina Toresson.

ANNONS

Det var vid 16.19 på torsdagseftermiddagen som larmet kom in. Stena Spirit som kör mellan Karlskrona och Gdynia i Polen larmade då om man överbord. Färjan befann sig vid tiden på svenskt vatten.

– Av någon oklar anledning har två personer ramlat överbord. Det är ett barn och en kvinna, säger Lina Toresson, assisterande räddningsledare vid Sjö- och flygräddningscentralen JRCC.

En omfattande sökinsats inleddes. Omkring en timme efter att larmet kom in fick en helikopter syn på en människa i vattnet.

– Kvinnan vinschas upp i en av våra helikoptrar. Fyra minuter senare påträffar Stena Spirits egen räddningsbåt pojken, säger Lina Toresson.

ANNONS

Sökinsatsen försvårades

Enligt Stefan Elfström, presskommunikatör på Stena Line, ska en svensk helikopter först hittat kvinnan och vinschat upp henne till helikoptern.

– Sedan hittade Stena Lines räddningsbåt barnet som togs ombord på båten och togs senare upp till en tysk helikopter, säger Stefan Elfström.

Kvinnan och pojken hittades relativt nära varandra men inte tillsammans, enligt JRCC. Det som gjorde sökinsatsen svår var också att de hade mörka kläder på sig. Varken barnet eller kvinnan hade flytväst.

Mamman och barnet ska inte ha varit kontaktbara när de togs om hand ombord helikoptern. Räddningspersonal påbörjade då hjärt- lungräddning. På fredagen meddelar polska medier att båda två har dött och att deras anhöriga är underrättade.

Stort räddningspådrag

Enligt P4 Blekinge ska barnet ha fallit överbord och barnets mamma ska sedan hoppat i efter barnet. Enligt polsk media ska mamman vara 35-årsåldern. Både mamman och barnet har identifierats och har polskt medborgarskap.

I samband med larmet inleddes en stor sökinsats.

– Vi vände färjan omedelbart och har sjösatt en snabbgående båt som finns ombord för att starta sökinsatsen och nu väntar vi på support från polska och svenska sidan, sa Stefan Elfström vid 17-tiden på torsdagen.

Sjö och flygräddningscentralen, JRCC, beordrade ett stort antal enheter till platsen.

ANNONS

– Vi har både vår egen sökhelikopter och har också koordinerat med helikoptrar från Nato som hjälper oss att söka efter personerna i vattnet i området. Vi har också larmat närliggande fartyg och skickat ut våra egna fartyg som är på väg ut, säger Lina Toresson vid 17-tiden till GP.

Fortsatte mot Karlskrona

Efter att personerna hittades fick färjan klartecken att fortsätta vidare mot Karlskrona.

– Vi förmodar att polisen kommer och möter upp färjan när vi kommer fram och startar en utredning om vad som har hänt, säger Stefan Elfström vid Stena Line.

Hur hanterar ni personal och passagerare när en sådan här sak händer?

– Det var ju en väldigt ovanlig händelse men vi har hela tiden kommunicerat med besättningen och övriga passagerare. Det var många som hjälpte till att hålla utkik i vattnet från färjan och som var väldigt engagerade i sökarbetet. Vi fortsätter såklart att hålla alla informerade om vad som har hänt men med tanke på omständigheterna så är ändå läget ombord lugnt, säger Stefan Elfström.

Vid 21-tiden på torsdagskvällen hade Stena Spirit kommit in i hamn i Karlskrona, enligt sajten Marine Traffic. Polis har gjort inledande förhör med ett antal personer på färjan, enligt Patric Fors, presstalesperson hos polisen i region Syd.

ANNONS

– Vi har pratat med kaptenen och personal på båten och samlat in vittnesuppgifter, säger han.

Svensk och polsk polis samarbetar nu med utredningen. De letar efter passagerare som kan ha bevittnat händelsen för att få ledtrådar till vad som har skett.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS